BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A kérdés címe tulajdonképpen arról szól, hogy az uniós szabványok átvételével különböző területeken megoldottunk feladatokat, de úgy gondolom, hogy a lakások tekintetében rendkívül nagy hátránnyal küzdenek a lakásbérlők, -tulajdonosok. Az ismert dalból idéztem, hogy sok kérdést már megoldottunk, de lakásügyben rendkívül hátrányos helyzetet örököltünk, illetve tartogatunk még most is.
A magyar jogszabályok sokszor jó célkitűzést követve, de jelentős költségtöbbletet a lakókra áthárítva újabb és újabb követelményeket támasztanak - ilyen a távfűtés. Aki régebb óta foglalkozik a telepszerű, többszintes házak üzemeltetésével, felújításával, korszerűsítésével, az tudja, hogy az Unió a liftek tervezésében és üzemeltetésében jelentős korszerűsítést vár el a kormányoktól, parlamentektől.
Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Kérdéseim: megfelel-e a szubszidiaritás elméletének, hogy több százezer családot, amelyik egyénileg nem tudja megoldani a szabványosításból fakadó problémáját, az állam és az önkormányzatok kiemelten támogassanak? A magyar kormány átveszi az uniós jogszabályokat, szabványokat, a parlament jóváhagyja törvényekben, illetve felhatalmazást ad az ágazati miniszternek, hogy szabályozzanak egy-egy kérdést, ami jelentős költségeket ró a családra. Köteles-e azt arányosan támogatni? Telepszerű, többszintes, több száz lakást magában foglaló épületekben vagy úgynevezett toronyházakban lesz-e megkülönböztetés a költségek viselésében, mint ahogy a polgári kormány idejében az elkezdődött? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Továbbá nemzeti ügynek tekintjük-e a lakások felújítását, a lakások emberi léptékű és egészségre nem ártalmas kialakítását?
Várom tisztelettel a válaszát. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me