DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Miniszterelnök Úr! A magyar gazdák az eltelt fél évben meg kellett tapasztalják, hogy azokból az ígéretekből, amelyeket a nagy futás idején - amely Battonyától Szombathelyig, Zalától északig tartott - tettek, bizony kevés vagy semmi nem valósult meg. Meg kellett tapasztalják, hogy a családi gazdaságoknak meg fog szűnni a támogatása. Tapasztalniuk kellett, hogy az elmúlt esztendőben a családi gazdaságoknak még járó támogatásnak, az összesen igényelt mintegy 110 milliárd forintnak csak a 60 százaléka került kifizetésre, és valószínűleg a többi sem kerül kifizetésre. Meg kellett tapasztalniuk azt is, hogy bár szeptember végéig meg kellett volna jelenjen már mindenképpen, hogy vajon miféle támogatásra számíthatnának a garantált árak tekintetében a sertéshústermelők, a tejtermelők, a marhahústermelők, azonban erről ma még semmit nem tudhatnak.
De letettek önök egy olyan csomagot is, amikor visszaérkeztek Dániából, a gazdák asztalára, amely arról szólt, hogy az egyébként a tárgyalások során elért, nyomorúságosnak tekinthető 25 százalék, az európai uniós társakhoz képest 25 százalék támogatást további 30 százalékkal kiegészítik. Azonban az ön szakminisztere kellő időben kijavította ezt az ígéretet, mert azt mondta, hogy majd a költségvetési források lehetőségének mértékében. Ez így hangzott el.
Ma már a gazdák azt szeretnék tudni, és ne vegye rossz néven, miniszterelnök úr, az ön szavához kötötten szeretnék tudni, hogy megkapják-e azt a 30 százalékot, mondjuk, 2004-től kezdődően, és mennyi lesz az az 55 százalék, amiről most százalékként beszélgetünk. Mert százalékban - azt hiszem, miniszterelnök úr tudja a legjobban - sem bankot vezetni nem lehet, sem gazdaságot nem lehet fenntartani. Fenntartani csak konkrét számadatok alapján lehet majd a magyar gazdaságot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és ezen belül különösen az agrárgazdaságot.
Várom megtisztelő válaszát. Mire számíthatnak hát konkrétan a magyar gazdák? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me