DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselő úr a törvényjavaslattal kapcsolatban olyan kritikákat fogalmazott meg, amelyekre, azt gondolom, érdemes szakmailag válaszolni.
Felmerült az, hogy Magyarországon át kell alakítani a felügyelet irányítási struktúráját, és szerintem érdemes körülnézni Európában, akkor láthatjuk, hogy Magyarországon az egyik legkomplexebb felügyelet működik, amely a nyugdíjpénztáraktól, a tőkepiaci szereplőkön, a biztosítóintézeteken és a hitelintézeteken keresztül a pénzügyi szféra egész területet átfogja.
Manapság, ha megnézzük, hogy a nagy pénzügyi intézményeknek vagy akár a Magyar Nemzeti Banknak milyen irányítási struktúrája van, világosan látható, hogy egyre inkább a testületi irányítás formája válik általánossá. Ha megnézzük a nagy társaságokat, a nagy magyar bankokat, biztosítóintézeteket, mindenhol látható, hogy egyre inkább a testületi irányítás felé tolódik el a szervezet. Azt gondolom, az a törvényjavaslat, amely előttünk van, szintén ezt tükrözi.
Az elmúlt hetekben valóban nagyon sok nemzetközi egyeztetésre került sor. Érintett partnereink megfogalmaztak adott esetben fenntartásokat, megfogalmaztak kockázatokat a felügyelet irányítása, függetlensége kapcsán. Pontosan ezért fogadtuk el, illetve támogattuk azokat a módosító indítványokat, amelyeknek elfogadása és a mai zárószavazás után, azt gondolom, végképp nem merülhet fel még az esélye sem annak, hogy a felügyelet szakmai függetlensége csorbulna. (Felzúdulás az ellenzék soraiban.)
Ön említette ma az Európai Központi Bank levelét. Egy november 5-ei levélben én tájékoztattam az Európai Központi Bank vezetőit a törvényjavaslat céljairól. Hivatalosan a mai napig ez a levél nem érkezett meg. Ma kaptam meg faxon egy nem hivatalos változatát ennek a levélnek. Ezt a levelet egyébként szintén nyilvánosságra fogjuk hozni azután, amikor hivatalos formában megérkezett a Pénzügyminisztériumba. De tájékoztathatom önöket, hogy ez sem vet fel semmilyen olyan kételyt, amit a módosító indítványok elfogadásával (Dr. Áder János: Nem igaz!) a parlament ne orvosolt volna.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me