DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Kedves Képviselőtársaim! Fel nagy örömre! - kiálthatná az ember a karácsonyi hangulatban. A célegyenesbe jutottunk, néhány szavazásra, öt és fél hónapra vagyunk az Európai Uniótól. Személyes örömöm, hogy annak a magyar kormánynak lehettem tagja, amely megkötötte az Európai Megállapodást, és benyújtotta a felvételi kérelmet. Különös kegyelemnek tekintem, hogy e folyamatnak kezdettől fogva részese lehettem, ezért hálát adok a Mindenhatónak. De öröm?
Hogyan is lehetne ez maradéktalan, amikor bármerre járok, mindenütt panaszt és aggodalmat hallok? A Tiborcok országa lettünk. (Zaj, moraj az MSZP soraiban.) Mit tudunk mondani azoknak a fiatal házaspároknak, akik - mint szüleik a Trabantra várva - a zsíros kenyér szintjére szorították kiadásaikat, hogy megfelelő kölcsön birtokában önálló lakással indulhassanak neki közös életüknek? Ők most megtudták a miniszterelnöktől, hogy gazdagok. Mit mondjunk az önkormányzatoknak, amelyek képtelenek kifizetni a pedagógusok béreit? Mit a sorozatban pályázatvesztes polgármesternek, aki meg van győződve arról, hogy politikai célból utasították el? Több ciklust is megélt, sok sikeres pályázat van mögötte, független, de mégis bűnös, mert 2002 őszén elfogadta a Fidesz nyílt támogatását. Mit szóljunk annak a munkanélkülinek, aki rendszeresen hallja a tömegtájékoztatásból, hogy micsoda nagyszerű eredményeket ért el a kormány az állásteremtésben? Milyen Európa ez? - kérdezi, akinek a munkakezdésre való beérkezését veszélyezteti a távolsági autóbuszjáratok 15 százalékos csökkentése.
Beillik az Európai Unió értékrendjébe az, ha bírói ítélet politikai értékelést, nem tetsző döntések esetén politikai támadást kap? Európai megoldás az, hogy a politikai küzdelem fegyvertárába besorolták az igazmondás hiányát? Hibázni minden országban hibáznak, de nálunk nincs következménye a dolgoknak. Megtörtént, hogy egy jogerősen elítélt miniszter, aki valótlant állított, a felülvizsgálati kérelem elutasításáig nem hajtotta végre az ítéletet, úgy tett, mintha nem tudná, hogy e kérelemnek nincs halasztó hatálya. Megtehette, sem pártja, sem miniszterelnöke nem tartotta szükségesnek, hogy lemondjon.
(13.10)
Európa felé megyünk, ha egy köztisztviselőt, aki pénzmosást, sikkasztást, költségvetési pénzek tőzsdén való megjátszását észlelte, megvernek, majd - mivel másképp nem megy - törvénymódosítással el akarnak távolítani az állásából? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Európai szokás, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke csak az uralkodó párt bizalmasa lehet? Ez az az európai politikai kultúra (Közbeszólások az MSZP soraiból.), kedves Szent-Iványi képviselőtársam, amelyet el kellene terjesztenie a rendszerváltó szabad demokratáknak? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Valami rózsaszín köd van előtted!) Mit szóljunk azoknak, akik úgy érzik, elmentek a tankok, megjöttek a bankok? (Taps a Fidesz soraiban. - Szórványos taps az MDF soraiban.) Sok polgártársunk többre becsüli a XIX. századi betyárvilágot, sőt a még régebbi törökvilágot (Podolák György: Minek iszik, aki nem bírja?), mint a mai bankárvilágot.
Hosszú még a sor, de nem folytatom - nem folytatom, mert még néhány gond megemlítése oda vezet, hogy képviselőtársaim egy része nemmel szavazna az előterjesztésre. (Közbeszólások, derültség az MSZP soraiban.) Kérem azokat, akik ilyesmit fontolgatnak, ne tegyék. Mi, kereszténydemokraták (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez olyan beszéd volt pontosan! Remek!) túlnézünk e mai kocsmán (Közbeszólások, derültség az MSZP soraiban.), túlnézünk e mai kocsmán az értelemig és tovább. Tudjuk, nem kormányokat: nemzeteket, államokat vesz fel az Európai Unió. Magyarországnak szerzett jussa van az európai újraegyesítésre. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Sőt!) Európának a Balti-tengertől az Adriáig terjedő szeletét kiszolgáltatták a Szovjetuniónak. Nem kérdezték meg, akarjuk-e; a Berlin, Poznan, Budapest utcáin kifolyt vér bizonyította: nem akarjuk.
Eljött az idő, ez az alávetettség többet nem ismétlődhet meg. Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kereszténydemokrata szemlélete alapján igent szavaz; igent szavazunk, mert ez a május közelebb hoz minket (Az elnök jelzi az idő leteltét.) az Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában élő magyarokhoz. Igent szavazunk, mert tudjuk, nyitva a kapu Románia felé is. Új időket élünk, nem a múltba vágyunk, hanem a jövőbe - egy olyan jövőbe, melyben az emberek felismerik (Az elnök ismét csenget.), az említett gondok és bajok a kommunizmus nevű súlyos, de gyógyítható betegség (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) késői szövődményei. Az Európai Unió…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me