DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! A döntés, amit ma hozunk, évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét. Ma még nem ismerjük minden következményét, a jövőt nem látjuk tisztán. De amikor ilyen sorsalakító döntést hozunk, akkor nem a jövő bizonytalanságait kell kiindulásul vennünk, hanem hitünket, eszméinket és értékeinket. Azt, hogy mire kötelez minket az ezeréves Magyarország. Azt, hogy mi az, ami minket összeköt a velünk együtt sok évszázada Európában élő nemzettel, azt, hogy mit követel ma, a XXI. század elején tőlünk a haza.
Nehéz pillanatokban, amikor keresztúthoz érkezünk, az iránytű saját azonosságunk marad. Keresztény hitünk, római alapú jogunk, görög eredetű demokráciánk, európai közös kultúrkincsünk, nemzeti elkötelezettségünk és szabadságvágyunk, nemzeteink évszázados akarata egy szabad Európára.
Az első szabadon választott magyar kormány rögtön beiktatása után első számú külpolitikai célként jelölte meg Európa szerencsésebb feléhez, a politikai értelemben vett Európához való visszatérést. Ez a cél az ő szájukból hitelesként hangzott.
(12.40)
Azok ugyanis, akiknek személyesen vagy pártjuk révén közük volt ahhoz, hogy Magyarország kívül rekedt az európai fejlődés fő folyamából, válthattak ugyan eszmét és köpönyeget, de hitelt nem nyerhettek. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!) Az Európai Közösség alapító atyái Adenauertől De Gasperin és Schumanon át a kontinens romjain polgári, keresztény értékek mentén fektették le a mai nyitott, minden irányt befogadó Európai Unió alapját. Európa a magyaroknak ezt az értékközösséget és szabadságot jelentette a megszállás évei alatt, ezen értékek Európájára azonban akkor csak vágyakozhattak, részeseivé nem válhattak. Tény ugyanis, hogy amikor a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságért és az Európa által szimbolizált értékekért, az egész világ, egész Európa csodálta őket.
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség megalakulása óta hisz Európa újraegyesítésében. Mindig is szívesebben beszéltünk az európai családba való visszatérésről, mint bővítésről, a történelem ugyanis 2004. május 1-jén tér vissza a normális kerékvágásba. A visszatérést is pontosítani kell: nem az elcsatangolt fiú tér haza, hanem a fogságból szabadult, az, akinek rengeteg próbatételen kellett keresztülmennie.
Tisztelt Ház! Az elmúlt tíz év arra is megtanított minket: ne legyenek illúzióink. A Fidesz szerint az Európai Unió nemcsak eszme és érték, hanem érdekközösség is. Magyarországnak is azért kell csatlakoznia, mert azon túl, hogy azonosul az uniós eszmékkel és értékekkel, számításait a jövőben az Európai Unióban véli megtalálni. Az érdekközösség nem jelent ugyanakkor folyamatos érdekazonosságot: láthattuk, önök is láthatták, milyen viták kísérték az elmúlt héten is az Unió új alkotmányának a szövegét.
Aki azt gondolja, hogy az a jó európai, aki mindenre rábólint, az téved, s nem ismeri az Unió természetét. Az Unió attól ment előrébb az elmúlt 46 év alatt, hogy volt, aki mert nagyot álmodni, és vállalta, hogy álmaiért konfliktusba is keveredhet. Az Unióban azt becsülik, aki ésszerűen alkalmazkodik, de kiáll a nemzeti érdeke mellett; a mindent feladókat, a csak megfelelni vágyókat, az utasításra várókat ott nem tartják sokra.
A Fidesz mindig is azon volt, hogy reális európai képet vázoljunk a polgárok elé. Sosem gondoltuk, hogy Európa a gyógyír minden bajunkra, sosem festettük rózsaszínre a képet, hogy elhomályosítsuk az emberek látását, a hitegetésért később ugyanis mindig magas árat kell fizetni, mert lefegyverzi az embereket, ahelyett, hogy felkeltené önvédelmi és alkalmazkodási képességeiket. Az európázással, Európa fölösleges emlegetésével az a baj, hogy fő használói igencsak válogatóan bánnak ezzel a kifejezéssel: Európa minden, hogyha az ő érdekeikkel egybeesik, de Európa nem számít vagy elfogult, hogyha terveiket keresztbevágja.
A mai nap mérlege a kormánykoalíció szempontjából 1:1, egy igen az Unióra most, majd pedig egy nem az európai alapelvekre, amikor a pénzügyi felügyeleti törvénynek a szavazására kerül sor. Ennek a felfogásnak az álszent voltát szimbolikusan is bizonyítja ez a véletlen egybeesés, tisztelt szocialista és szabad demokrata képviselők.
Lehet-e valaki kora délután európai, majd kora este a féldemokráciákhoz és banánköztársaságokhoz hasonló módon eltávolítani azokat, akik a kormányzat gyanús ügyeit vizsgálják? Nem ez-e valójában az igazi Európa-ellenesség? (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Koppenhága óta tudjuk, mire számíthatunk az Európai Unióból: az európai uniós bővítés még soha nem sikeredett ennyire szűkmarkúra. Ma azonban arra kell koncentrálnunk, elfelejtve ennek a nehézségeit, hogy adott feltételek mellett hogyan csatlakozhatunk a legjobban, ez pedig most már csak attól függ, hogy mennyire használjuk fel a megmaradó hónapokat a felkészülésre.
A polgári kormány elvezette Magyarországot a csatlakozás küszöbéig: működő gazdaságot adtunk át, egy olyan országot, ahol az emberek világos jövőképpel bírtak, lélekben is emelkedett volt a hangulat, Magyarország éppen méltó módon ünnepelte meg az államalapítás ezeréves évfordulóját. Ma pedig mit látunk? A szocialista-szabad demokrata koalíció sorra szegi meg választási ígéreteit, a gazdaság súlyos válságban van, a forint mentőövre szorul, folyik a tőke kimenekítése az országból, a polgárok rosszkedvűek, a lakáshitelprogram felszámolásával sokak álmai örökre álmok maradnak.
Egy rosszkedvű ország áll tehát az uniós csatlakozás küszöbén, nem tud lelkesedni, és nem is akar ünnepelni. Az áprilisi népszavazás részvételi aránya ezt mindennél világosabban megmutatta. Nem tud lelkesedni, hiszen itt, ezen a vitán sincs jelen például az ország miniszterelnöke, holott nagyon fontos döntést fogadunk el. (Moraj az MSZP soraiban.)
De mitől is lennénk lelkesek, amikor a felkészülés címén is gyakran csak mellébeszélés folyik? Emlékezzünk csak vissza az országjelentésben megfogalmazott uniós kritikák elbagatellizálására; a kormány árokbetemetésről beszél, majd teljesítményektől függetlenül elmozdítja pozícióikból a korábban kinevezetteket; képtelen tiszteletben tartani a független intézményeket, a bíróságoktól, a rádiótól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéig, a KSH-n át - Statisztikai Hivatal - a legfőbb ügyészig és a Nemzeti Bank elnökéig; korlátozza a polgárok szabad gyülekezési jogát, szabadságát, és bíróság elé citálja az őt bírálókat; hitegeti a gazdákat, hogy jól járnak a csatlakozással, majd nem válaszol arra a kérdésre, hogy hol van a büdzsében a Koppenhágában megígért 30 százalékos nemzeti támogatás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az imént mondott 1:1 lehet, hogy 1:2-re egészül ki, hiszen az a költségvetés, amit ma készül elfogadni a kormányoldal és a kormánykoalíciós oldal, ismételten egy újabb nem az Európai Unióra, egy újabb nem Európára.
A strukturális alapokra benyújtott előzetes pályázatokra minden elképzelhető határidőn túl sem hirdettek eredményt, elérve azt, hogy az jár rosszabbul, aki idejében pályázott. A kormány nem válaszol azokra a kérdésekre, milyen kritériumrendszer alapján történik a pályáztatás, és mi az oka a késedelemnek. Megfigyelőként Brüsszelben Magyarország néha a számára kulcsfontosságú kérdésekben sem nyilvánul meg, nincsen álláspontja. Visszalép a korábbi négypárti megállapodástól, hogy ne szülessen meg az a törvény, amely európai integrációs ügyekben ennek a testületnek, az Országgyűlésnek a fontos jogosítványait igyekszik megőrizni. (Dr. Salamon László: Úgy van!) Tisztelt Képviselőtársaim! Nem ez az igazi Európa-ellenesség?
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Jóformán csak négy hónapunk van hátra a csatlakozásig. A Fidesz - amint ezt már többször is jelezte - készen áll arra, hogy partnere legyen a kormánynak a felkészülés folyamatában. Őszinteséget, egyenes válaszokat és tisztességes eljárásokat várunk a kormánytól. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, annak képviselői támogatják a javaslatot, és igennel fognak szavazni.
Tisztelt Országgyűlés! A Jóisten áldását kérem a most meghozandó döntéseinkre, hogy nemzetünket vezesse el a gyarapodáshoz és a régóta várt víg esztendőhöz!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me