DR. TABAJDI CSABA

Full text search

DR. TABAJDI CSABA
DR. TABAJDI CSABA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Országgyűlés a mai napon megerősíti a csatlakozási szerződést, megteszi az annak hatálybalépéséhez elengedhetetlen törvényhozási lépését. Megerősítésünk a 2003 áprilisi népszavazás meggyőző többségének jóváhagyására, népi legitimációjára épül. Igenlő szavazatainkkal megerősítjük az Európai Unióhoz való egyértelmű politikai akaratot, amelyet elsőként az Antall József vezette kormány 12 évvel ezelőtt juttatott kifejezésre a társulási megállapodás aláírásával.
Meggyőződésünk, hogy a magyar társadalom 15 éves áldozatvállalásával, négy parlament és öt magyar kormány közös munkálkodásával Magyarország méltán kap esélyt a gazdasági felzárkózásra, a globális versenyben való helytállásra, egy gyarapodó, a szegénységet fokozatosan leküzdő, a mainál jóval igazságosabb, nemzeti önbecsülésében erősödő ország megteremtésére.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Megerősítjük, hogy az emberekre nem vár egy újabb rendszerváltozás megpróbáltatása, nem lesz számukra újabb sokkterápia. A magyar társadalom az áldozatok 80 százalékát meghozta, a könnyek, a sóhajok völgyén a magyar társadalom nagyrészt már áthaladt. Tudjuk, hogy lesz még hat-nyolc év átmenet, lesz néhány ágazat, amelyek versenyképességét erősítenünk kell.
(12.30)
Nem titkoljuk, hogy lesz még erőpróba. Tudjuk felelősségünket, hogy azokat a rétegeket, társadalmi csoportokat, amelyeket megpróbáltatás, kihívás, még további nehézség ér, sem a politika, sem a társadalom nem hagyhatja magára. Mielőbb meg kell teremtenünk a tájékoztatás és a segítségnyújtás intézményi-szervezeti kereteit ott, ahol az még nem működik. Szorít az idő.
Tisztelt Ház! A korábbi belépők a tagság idejére átfogó, rövid és hosszú távú fejlesztési stratégiával készültek fel. Ezt a nemzeti stratégiát nekünk is meg kell tennünk. Mi az, amire építhetünk? Mit kell védenünk, hogy növekedhessen? Miben vagyunk gyengék? Mi lesz jobb, mi lesz nehezebb? Hogyan adhatja meg a tagság elnyerése a siker lelki és anyagi esélyét? Mi legyen a sikeres magyar tagság érdekében a nemzeti optimum, a magyar optimum?
Először is stratégiánknak központi eleme kell legyen, hogy a sikeres magyar tagság hosszabb távon a vagyoni különbségek csökkentéséhez, a javak elosztásának kiegyenlítéséhez, a regionális különbségek csökkentéséhez vezessen.
Másodszor: a fejlesztési stratégiánkban biztosítékokat kell teremtenünk, hogy a nyugdíjasok és a szociálisan hátrányosak ellátása lépést tartson, sőt megelőzze az árak emelkedését.
Harmadszor: a magyar nemzetközi versenyképesség és egyben érdekérvényesítő képesség legfőbb eleme az oktatás, a tudományos kutatás és fejlesztés. Mi egy középméretű uniós tagország leszünk, számunkra egyetlen igazán komoly esély és fegyver van, ez az intellektuális erő, a felkészülés, a tudás.
Negyedik elem: a sikeres magyar tagság feltételezi, hogy a magyar mezőgazdaságot, a vidékfejlesztést, jelenlegi válsága, ziláltsága, problémái ellenére újra stratégiai ágazatnak, a sikeres magyar tagság egyik fő hordozójának tekintsük.
Ötödször: nemzeti önbecsülésünk erősítése, önazonosságunk, kultúránk, magyar nyelvünk ápolása nélkül nincs sikeres érdekérvényesítés, nincs sikeres érdekérvényesítési stratégia számunkra. A “kik vagyunk? mit akarunk? hová tartunk?” kérdésekre adott válasz minden eddigi sikeres felzárkózó ország eredményességének a záloga. Magyarságtudatunk nemcsak érzelmi kérdés, megkerülhetetlen erkölcsi parancs, hanem egész versenyképességünknek, nemzetközi helytállásunknak a mozgatója, ösztönzője.
Kedves Képviselőtársaim! A csatlakozásig hátra lévő hónapok feladatai a sikeres magyar tagság érdekében a teljesség igénye nélkül a következők. Először: a csatlakozási dokumentumokban rögzített feladatokat a belépés pillanatáig meg kell oldanunk, különös tekintettel a mezőgazdasági intézményfejlesztésre. Másodszor: nem késlekedhetünk abban, hogy a magyar társadalom tudja, hogy mi vár rá az Európai Unióban. Ehhez folytatni kellene azt a társadalommal való őszinte párbeszédet, amit a négypárti körút indított meg, amelynek anyaga ezen a héten jött ki a nyomdából. Jó lett volna ezt a négypárti körutat folytatni, de a jelenlegi belpolitikai viszonyok nem teszik lehetővé, hogy egységesen tájékoztassuk a magyar társadalmat, folytassunk őszinte párbeszédet, mit kell tenni a sikeres uniós magyar tagság érdekében.
Az egyik ilyen fontos feladat a mezőgazdaság. Tisztelt Ház! Remélem, hogy ezen a héten Brüsszel végre választ ad az egyszerűsített területalapú fizetési rendszerben, hogy végre meg tudjuk mondani a magyar gazdáknak, milyen támogatási rendszernek milyen konkrét szabályai fognak rájuk vonatkozni. Nagyon jó lenne, ha valamennyi párt fölkarolná azt a civil kezdeményezést, amely Bács-Kiskun megyéből indult ki, többek között a jánoshalmi Hunyadi János Mezőgazdasági Szakiskolából, hogy a magyar gazdák tájékoztatására, képzésére indítsunk egy többéves eurogazda mozgalmat, amelynek ezüstkalászos és aranykalászos eurogazda-képzését is a jánoshalmi szakiskola vállalná, hogy kidolgozza. Jó lenne ebben összefogni, kérnénk a kormány támogatását, hiszen ez a civil kezdeményezés valamennyiünk érdeke, mert a legnagyobb megpróbáltatás a vidék, a falvak népére vár.
Tisztelt Ház! Ezen az ünnepi alkalmon is szólni kell, hogy vajon segíti-e az ország tájékoztatását az a belpolitikai megosztottság, amely minden kérdésben, és ma már az uniós kérdésekben is megjelenik. Kinek jó az, hogy a magyar mezőgazdaság bizonyos ágazataira váró, kikerülhetetlen megpróbáltatások bemutatása átcsap az egész magyar mezőgazdaságot elbizonytalanító riogatásba? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Jaj!) Kinek használ ez? Hogy a kis- és középvállalkozók azon részét érő megpróbáltatások, akik eddig viszonylag védettek voltak, állami támogatásból tevékenykedtek, és azokat, akik kevésbé készültek fel a versenyre, a hangulatkeltés ne rettentse el, ne bizonytalanítsa el az egész kis- és középvállalkozói szférát. Kinek használ ez? Hogy pártpolitikai kisszerűségek miért fékezik a kistérségi és regionális intézményrendszer mielőbbi kialakítását, hiszen ez elengedhetetlen, hogy hozzáférjünk az európai uniós forrásokhoz és pénzekhez, hogy már most meglépjük, amit megkerülhetetlenül úgyis meg kell lépnünk. Kinek használ ez?
Kinek használ az, tisztelt jelenlegi ellenzék, hogy a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb vívmányát, amelyet az alkotmányos szerződésben elértünk, tyúklépéshez hasonlító lefitymálással jellemezzék? Nevezetesen azt, hogy az Európai Unió közösségi joganyagában az Unió történetében először végre van hivatkozás a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére. (Taps az MSZP soraiban.) Nem ártana tudni, hogy ez nem egy tyúklépés, hanem történelmi vívmány. Kinek használ ez?
Tisztelt Ház! Az Európai Unió a szervezettségek, az összefogás versenye. Egy város, egy kistérség, egy megye, egy régió, egy ország csak akkor lehet sikeres, ha az ott élő önkormányzati, gazdasági, civil szereplők képesek összefogni, a fideszes egyéni képviselő a szocialista polgármesterrel, mert a pártoskodásban megosztott települések, kistérségek, megyék, régiók vagy a pártoskodásban megosztott Magyarország csak vesztes lehet. Holott a Fidesz is azt mondja, mi is azt mondjuk, hogy mi sikeres tagságot szeretnénk. A Fidesz is azt mondja, mi is azt mondjuk, az MDF és az SZDSZ is azt mondja, hogy Magyarország legyen nyertese az uniós csatlakozásnak. Két egymással acsarkodó két Magyarország a siker felét sem érheti el. Egy összefogásra képes egy Magyarország a siker többszörösét nyerheti meg.
Mi, szocialisták mindannyiunknak, az egész Magyarországnak, az egy Magyarországnak kívánjuk, hogy Magyarország nyertes legyen.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me