ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Full text search

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Soron következik a Belga Királyság, a Dán Királyság, a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Görög Köztársaság, a Spanyol Királyság, a Francia Köztársaság, az Ír Köztársaság, az Olasz Köztársaság, a Luxemburgi Nagyhercegség, a Holland Királyság, az Osztrák Köztársaság, a Portugál Köztársaság, a Finn Köztársaság, a Svéd Királyság, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, tehát az Európai Unió tagállamai, és a Cseh Köztársaság, az Észt Köztársaság, a Ciprusi Köztársaság, a Lett Köztársaság, a Litván Köztársaság, a Magyar Köztársaság, a Máltai Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Szlovén Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között a Cseh Köztársaságnak, az Észt Köztársaságnak, a Ciprusi Köztársaságnak, a Lett Köztársaságnak, a Litván Köztársaságnak, a Magyar Köztársaságnak, a Máltai Köztársaságnak, a Lengyel Köztársaságnak, a Szlovén Köztársaságnak és a Szlovák Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződés megerősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája a lezárásig. Az előterjesztést H/6758. számon, az európai integrációs ügyek bizottsága ajánlását pedig H/6758/2. számon kapták kézhez képviselőtársaim.
Tisztelt Képviselőtársaim! A csatlakozási szerződés áprilisi athéni aláírása történelmi pillanat volt Magyarország számára, hiszen azt jelentette, hogy a csaknem másfél évtizedes céltudatos felkészülés, Magyarország polgárai és a rendszerváltás utáni valamennyi kormány közös erőfeszítése meghozta gyümölcsét. A kormány most határozati javaslatot nyújtott be a csatlakozási szerződés Országgyűlés által történő megerősítéséről, amely a szerződés 2004. május 1-jei hatálybalépésének nemzetközi jogi feltétele.
Az európai uniós csatlakozás kérdésében mindig egyértelmű volt a társadalmi és politikai erők egyetértése. A ratifikálás egy olyan korszak kezdetét jelzi, amelyben hazánknak végre újra aktív része lesz az Európa sorsát alakító döntések meghozatalában.
Tisztelettel köszöntöm a magyarországi ratifikáció alkalmából megjelent, az Európai Unió országait és a csatlakozó országokat képviselő nagykövet urakat és nagykövet asszonyokat. (Taps.) Köszönöm, képviselőtársaim.
Most pedig megadom a szót Kovács László külügyminiszter úrnak, a napirendi pont előadójának, 15 perces időkeretben. Öné a szó, külügyminiszter úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me