NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT, a külügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Vendégeink! Mindenekelőtt a csatlakozási szerződés ratifikációja tárgyalásának eljárásáról hadd mondjam el, szükségesnek tartottuk volna, hogy több idő jusson ennek a témának a megtárgyalására, hiszen több napon keresztül vitatják Európa parlamentjében ezen szerződés ratifikációját, Magyarországon pedig gyakorlatilag nagyon szűk felszólalási lehetőség adott a képviselők számára, frakciónként két személy szólalhat föl.
Természetesen a külügyi bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Itt elhangzottak a pártok részéről a nyilatkozatok, így elhangzott az ellenzék, illetőleg a kormánypárt részéről is, hogy támogatják az uniós csatlakozást. A Fidesz megalakulásától fogva támogatja az uniós csatlakozást.
Az érdekek, amelyek meghatározó módon húzódnak e mögött az álláspont mögött, egyértelműek: Európa népei az összefogás révén próbálnak hatékonyan megfelelni a kor gazdasági és politikai kihívásainak. Minden európai népnek együtt nagyobbak az esélyei, mint külön-külön. Azonban nemcsak az érdekek kötik össze Európa népeit, hanem az értékek is. Európa nagyon sokféle kulturálisan, szellemileg, ugyanakkor egy alapvető értékközösség fűzi össze Európa népeit, és ez is indokolja, hogy együtt próbáljunk meg sajátosságaink megőrzése irányába tenni, fellépni, és az Európai Unió ennek is kiváló keretet jelent, különös tekintettel a globalizáció kihívásaira. Paradoxálisan hangzik, de az egyes nemzeti kultúrák megmaradását nagymértékben az együttműködés révén segíthetjük elő, szemben a globalizációs kihívásokkal.
Természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy egy nemzeti kormánynak megfelelően kell sáfárkodnia az ország lehetőségeivel és adottságaival ahhoz, hogy a csatlakozás a magyar családok számára több előnyt, mint hátrányt hordozzon; mindig Budapesten fognak múlni a döntő kérdések az Unió keretei között is, nem pedig Brüsszelen.
Hozzá kell tegyem azt, hogy egy olyan ország tagjaként, állampolgáraként, amelynek politikai elitje jelentős részben a diktatúra keretei között szocializálódott, az Unió védelmet is jelent a jogállamiság, a független intézmények mellett, különösen akkor, amikor napjainkban sokat hallhatunk a független és demokratikus intézményrendszer elleni támadásokról, kísértésekről, hogy ezeket áthágja a politikai osztály; hangsúlyoznunk kell, hogy az Európai Unió e tekintetben is védelmet jelenthet.
Van egy sajátos magyar indoka is az Európai Unió melletti elkötelezettségünknek, ez pedig a magyarság széttagoltsága a Kárpát-medencében. A határok légiesítésének az egyik leghatékonyabb eszköze az európai integráció, ennek segítségével lehetséges túljutni a trianoni igazságtalanságon, és elősegíteni, hogy a magyar nemzetet szétválasztó határok eltűnjenek.
Tisztelt Parlament! Kedves Képviselőtársaim! Végezetül hadd mondjam el, hogy meggyőződésem szerint az európai integráció erkölcsi elégtételt is jelent. Leginkább a kommunista diktatúra áldozatainak és üldözötteinek jelent erkölcsi elégtételt, akik nálam sokkal többet áldoztak egy demokratikus, független és polgári Magyarországért, vagyis egy olyan Magyarországért, amit nyugodtan nevezhetünk európai Magyarországnak.
A külügyi bizottság mindezen megfontolások alapján támogatja a csatlakozási szerződés ratifikációját. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me