GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! A gazdasági kamarákról szóló törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslat parlamenti vitájának lezárásaként először is szeretném megköszönni az előzetes egyeztetésben részt vevő érdekképviseletek, a gazdasági kamarák közreműködését, valamint a bizottságokban, különösen az első helyen kijelölt gazdasági bizottságban végzett munkát, az előrevivő, pontosító javaslatokat.
(17.50)
A bizottságban lefolytatott vita megerősítette a kormány azon szándékainak helyességét és indokoltságát, amelyek alapján lehetővé válik, hogy a gazdasági kamarák közfeladatai bővüljenek, és a jövőben szélesedő szerepkörrel vehessenek részt a vállalkozások piaci pozícióinak erősítésében, a versenyképesség javításában. A törvénymódosítás parlamenti vitája során összesen 12 darab módosító javaslat érkezett, ami azt is jelenti, mármint a javaslatok viszonylag csekély száma, hogy a kormány által benyújtott törvénymódosítás az előzetes egyeztetések során már jórészt figyelembe vette a szakértő szervezetek és érintettek véleményét, és a törvényjavaslat általánosan elfogadhatóvá vált.
A beterjesztett indítványok elsősorban a közfeladatok további bővítésére, az üzleti forgalom biztonsága és a tisztességes piaci magatartás megteremtése érdekében teendő feladatokra, a gazdálkodó szervezetekről vezetett nyilvános adatokhoz való hozzáférés lehetőségének megteremtésére, valamint a költségvetési támogatás normatív alapokra történő helyezésére vonatkoztak. A kormány az indítványok felét, amelyek az előzetes koncepcióba illeszkedtek, támogatni tudja. Így például egyetért azzal, hogy a közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében költségtérítés mellett a kamarák hozzáférjenek a gazdálkodó szervezetekről vezetett nyilvános adatokhoz.
Ugyanakkor a kormány nem tudja támogatni azt a javaslatot, hogy a kamarai közfeladatokhoz a költségvetési támogatás mértéke a kamarai taglétszámhoz igazodóan normatív alapon kerüljön megállapításra, hiszen a kamarák támogatása nem a tagsághoz, a taglétszámhoz, hanem a közfeladatokhoz köthető, amelyek körének bővítését a törvény biztosítja. A támogatási javaslatot minden évben a költségvetési törvény előkészítése során kell indokoltan előterjeszteni.
Tisztelt Országgyűlés! Reményeink szerint a tisztelt Ház előtt lévő törvényjavaslat elfogadásával a gazdasági kamarák jóval meghatározóbb szerepet töltenek majd be a gazdaságfejlesztés területén, és hatékonyabban tudják ellátni a gazdálkodó szervezetek általános érdekeinek képviseletét. Részt vesznek a vállalkozók európai integrációs felkészítésében, hozzájárulnak az üzleti élet tisztaságának erősítéséhez.
Mindezek eléréséhez kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a kormány által is támogatott módosító indítványokkal együtt megszavazni szíveskedjenek. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me