DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is az általam benyújtott 4. sorszámú módosító indítványhoz szeretnék hozzászólni, merthogy én nyújtottam be, nem a kormány. Azt gondolom, hogy ez kiderül magából az ajánlásból is, kedves Font képviselő úr.
Azzal, hogy az előterjesztő képviselője ezzel egyetértett, azt gondolom, hogy teljesen egyet lehet érteni, merthogy egyébként a költségvetési és az alkotmányügyi bizottság is támogatta, és ezzel is teljesen egyet lehet érteni, hiszen nemcsak abban tévedett Font úr, hogy nem a kormány terjesztette be, hanem abban is, hogy ez házszabályellenes volna. Éppen ezt követően nagyon pontosan érvelt, hogy mit is kellene csinálni. Nevezetesen, módosítani kellene egy törvényt - szeretném megjelölni a forrást is, ez a környezet védelméről szóló törvény megfelelő passzusa -, amelyik jelen pillanatban hatályos. A jelen pillanatban hatályos törvény ugyanezt a rendelkezést akként tartalmazza, hogy a vonatkozó, az önkormányzatot illető rész 30 százalék.
A Házszabály a záróvitára éppen akkor enged lehetőséget, amikor az éppen tárgyaláson lévő törvény, törvényjavaslat már elfogadott, hatályban lévő törvény rendelkezéseivel nincs összhangban. Itt a lehető legtipikusabb koherenciazavar; egy az egyben ugyanazt az élethelyzetet, ugyanazt a tényállást illetően egy hatályos, egyébként meg nem nyitott törvény 30 százalékban, egy általunk gondolt most 50 százalékban akarja meghatározni. Nem arról van szó, hogy akár a kormány, akár Orosz Sándor csökkenteni akarná az önkormányzatoknak jutó pénzeket, hanem pusztán arról, hogy egy jogállamban a játékszabályokat be kell tartani. Arra, hogy valamikor ezt a rendelkezést az 50 százalékos platformon hozza össze az Országgyűlés, egy erre beterjesztett törvényjavaslat ezzel kapcsolatos vitája és ezzel kapcsolatos házszabályszerű szavazása útján van lehetőség.
Mindössze azt célozza ez a rendelkezés, hogy vegyük komolyan magunkat, a jogalkotó is arra köteles, hogy a Házszabályt, illetőleg a jogalkotással kapcsolatos más szabályokat betartsa. Azt gondolom tehát, hogy semmiféle házszabály-ellenesség nincs, a lehető legtisztább zárószavazás előtti módosító indítványról van szó, és arra kérem igen nagy tisztelettel a jelen lévő összes országgyűlési képviselőt, hogy ezt az indítványt mindenképpen legyen kedves támogatni a jogállam, a demokratikus jogrend védelme érdekében.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me