FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali többségű parlament, illetve a baloldali többségű kormány nem hajlandó visszavonni ezt az alapjaiban rossz költségvetést. Ezt most még azzal is tetézte, hogy a koherenciaindítványok gyanúját keltve több, véleményünk szerint nem koherenciaindítványt adott be. Így például a 4. pontban Orosz Sándor által egy olyan indítványt kezdeményeznek - és a kormány egyetért ezzel az indítvánnyal -, amely a parlament által a múlt héten megszavazottaktól eltérően nem 50 százalékot hagyna helyben a környezetvédelmi felügyelőség által kiszabott bírságból, hanem csak 30 százalékot. Ez véleményünk szerint házszabályellenes, ilyen indítványnak koherenciaindítványként jogalapja nincsen.
A pénzügyi bizottság ülésén a kormány képviselője jelezte, hogy ez ellentétes a környezetvédelmi törvénnyel. Azonban az a véleményünk - és szeretném felajánlani a kormányoldalnak -, hogy legyenek szívesek a majd megszavazott költségvetési törvény után a környezetvédelmi törvényhez azonnal benyújtani azt a törvénymódosítást, amelyet a Házszabálytól való eltéréssel a jövő héten meg tudunk szavazni, azaz teljesül a parlamenti többségnek az a kívánsága, hogy a környezetvédelmi felügyelőség által kiszabott bírságok 50 százaléka maradjon helyben a települési önkormányzatoknál. Erre külön szeretném felhívni a figyelmet, amikor a 4. pontról fog majd szavazni a tisztelt képviselőház.
A 28., 47. és 76. indítványokra is szeretném felhívni a figyelmet. Ezek összefüggő indítványok, nem tudom különvenni őket, ezért az első vitaszakaszban vagyok kénytelen felhívni rájuk a figyelmet. A 47. számú indítvány véleményünk szerint teljesen házszabályellenes. Aki föllapozza az egységes javaslatot, az látja, a kormány ebben az indítványban arra tesz kísérletet, hogy a parlament által múlt héten megszavazott indítványt teljes egészében annullálja, majd pedig ebbe a szakaszba beilleszti a 2003 őszén XCI. sorszámú törvénnyel megszavazott magánnyugdíjról és magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvényjavaslatot. Azaz újra megnyitja azt a törvényjavaslatot, amelyet két vagy három héttel ezelőtt - pontosan már nem emlékszem - végérvényesen megszavaztunk. Tehát egy lezárt, megszavazott törvényt most koherenciazavarra hivatkozva újra megnyit.
(21.50)
Értelemszerűen nincs olyan oka a benyújtónak, az előterjesztő képviselőjének, ami miatt meg kellene változtatni a már megszavazott, adókról és járulékokról szóló törvényt, mert egyetlenegy módosító indítvány, amely az elmúlt héten elfogadásra került, nem lehet ellentétes az adótörvényekkel, azzal az adótörvénnyel, ezen belül a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvénnyel, amelynek itt az előterjesztő meg akarja változtatni a sorszámozását, történetesen valamiért 67/A-ról 67/B-re. Értelemszerűen a pénzügyi bizottság mint első helyen kijelölt bizottság ülésén, a kormány előterjesztője nem tudta, hangsúlyozom: nem tudta megválaszolni, hogy mi az oka ennek, sőt indoklásában azt fejtette ki, hogy szükséges ez, mert az adótörvényeknél tévesen szavazta meg a parlamenti többség ezt a sorszámot, ezért most ők úgy gondolták, hogy a költségvetésnél visszanyúlhatnak a meg nem nyitott adótörvénybe, és ott azt megszavazhatjuk. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ilyen szavazásra nem ad lehetőséget a Házszabály, tehát ez is házszabályellenes, mondhatnánk, törvényellenes.
A 48. számú, koherenciát keltő indítványnál az előterjesztő képviselője a már megszavazott 122. § e) pontjának az elhagyását kéri. A parlamenti többség megszavazta azt az indítványt, hogy a tömegközlekedéshez nyújtott állami támogatás ne legyen áfaköteles. Nagyon hangsúlyos indítvány volt, az SZDSZ képviselőcsoportja adta be. A kormány, minden indítvány, minden ok ellenére ezt a parlament által egyébként megszavazott, és a Házszabállyal és semmi egyébbel nem ellentétes indítványt most valamilyen oknál fogva vissza akarja vonni. Értem, hogy milyen oknál fogva: a folyamatosan üres zsebét szeretné betömni azzal az áfapénzzel is, amit a tömegközlekedésre szeretne szánni a parlament, hiszen ezt a törvényt megszavazta. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. A továbbiakban folytatom észrevételeimet. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me