FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. A két indítvány az 51. és a 68., amelyhez hozzá szeretnék szólni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten és az előtte lévő héten, miután a szavazások megtörténtek, kormányoldalról, a pénzügyminiszter úrtól, az államtitkár úrtól folyamatosan azt a vádat kaptuk, hogy az ellenzék egyes címekre annyi elvonást eszközölt, hogy az már régen mínuszba fordult volna, de ez nem érdekelte az ellenzéket, csak vonta, csak vonta, csak vonta el a pénzt. Mi történik most a 68. és 51. indítványoknál?
Az 51-essel kezdem. Önök tudják, hogy csak kormánypárti indítvány került megszavazásra, ezt ugye tisztázhatjuk magunk között. Kérdezem én, hogy akkor hogyan lehet az, hogy a miniszterelnökség X. fejezetében a 7.3.10. alcímen a Kistérségi Életmód Közalapítványnál mínusz 157 millió forintot tetszettek beállítani, azaz vonták, vonták, vonták el a pénzt, tisztelt szocialista és szabad demokrata képviselőtársak, és befordították mínuszba ezt az általunk egyébként nem nagyon ismert szervezetet. Lehet, hogy valaki tudja, hogy ki ez a Kistérségi Életmód Közalapítvány, de valamiért a kormánynak nagyon fontos, mert a mínusz 157 millió forintot ezek után visszabillentik pozitívba úgy, hogy 104 millió forint legyen a támogatás. De honnan is vonnak el önök ehhez pénzt? Ez a nagyon izgalmas része. Az egyébként támogatásra jogosultak köréből a civil szervezetek és kapcsolódó feladatok támogatásától, a TIT intézményének támogatásától, a METESZ intézményének támogatásától (Rövid szünetet tart. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Lapozzál gyorsabban!) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól.
(22.00)
Önök ezt okozzák ezzel az egyetlenegy indítvánnyal, pontosabban a költségvetési bizottság, amely hivatalosan a beterjesztője, de nyilvánvalóan a kormánypárti többség és a kormány egyező véleményével. Ezt legyenek szívesek elolvasni az 51. indítványnál.
Hasonlóképpen térjünk rá a 68. sorszámon beterjesztett indítványra. A 68. számú indítványnál - Gulyás József képviselőtársunk indítványa - az Oktatási Minisztérium fejezetéből önök addig-addig vonták el az Oktatási Minisztérium XI. fejezet 18/1-es műszaki fejlesztési célelőirányzatait, hogy azt sikeresen mínusz 191 millió forintos hiányba taszították ebben a pillanatban. Tehát szeretném emlékeztetni Veres János államtitkár urat, hogy nem az ellenzék fordította mínuszba az egyes költségvetési címeket, hanem önök az esztelen szavazatukkal; ezek bizonyára, mint említettem, csak kormánypárti szavazatok lehettek. (Zaj.)
Ugyancsak ebben a kérdésben felvetődik egy olyan, hogy honnan szerzik most meg ennek az intézménynek a nullára hozását; a nullára hozását, mert itt csak nullára hozzák ki az Oktatási Minisztérium nagy sérelmére érezhetően. A módosító javaslatot úgy állítják be, hogy fejezeti főösszesent érint, ezért aztán a teljes fejezeti főösszesent újra kell módosítani. Ugye, már egyszer szavaztunk róla az elsőkörös szavazásnál, amikor lezártuk a fejezeti főösszesent, és van egy nagyon szigorú szabály, hogy utána érthető módon a képviselők már nem tehetnek olyan indítványt, amely fejezeteken kívüli átcsoportosításokat hozna létre. Ebben az esetben ez megtörténik.
Nem tehetett mást Gulyás képviselőtársam sem, mint nullára javasolja kihozni ennek az ágazatnak a költségvetési támogatását a mínusz 191 millió forintból, mert ebben az esetben Magyar Bálint miniszter úr minisztériumának be kellene valahova fizetni 191 millió forintot - gondolom, a Pénzügyminisztériumhoz -, ha ez így kerülne elfogadásra. Ezt okozta az önök szakmailag roppant hiányos módosító indítványainak a megszavazása.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me