GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának fejlesztéséről szóló törvényjavaslat parlamenti vitájának végén megköszönjem a bizottságokban folyó alapos műhelymunkát és azokat a jobbító szándékú javaslatokat, amelyek a normaszöveget és a mellékletet tovább pontosították, és erősítették a törvényjavaslat eredeti szándékát.
Abban mindenki egyetértett, hogy a gazdaság felzárkóztatásához, a regionális különbségek csökkentéséhez, a munkahelyteremtéshez, az európai szabadságjogok érvényesülésének elősegítéséhez fel kell számolni az infrastrukturális elmaradottságunkat, és ehhez minél több autópályát, autóutat kell építeni. Ennek érdekében haladéktalanul intézkedni kell. Ezért a törvényjavaslat célja: a gyorsforgalmi közúthálózat megépítésének gyorsítása, a hatósági eljárások alkotmányos keretek közötti gyorsítása mindenki számára elfogadható volt.
A megoldást illetően azonban számos, összesen 96 módosító indítvány érkezett, amelyek közül a kormány részéről 10-et tudtunk támogatni. Ez utóbbiak közül a lényegesebbek: egyetértünk azzal a javaslattal, amely azt kezdeményezi, hogy a törvény hatálya terjedjen ki a gyorsforgalmi utak tervezésére és előkészítésére is, mivel az útépítés folyamata a tervezéssel és az előkészítéssel indul.
Támogatandónak tartjuk továbbá azt is, hogy a gyorsforgalmi út nyomvonalát kijelölő miniszteri rendelet a további munka koncentrált elősegítése érdekében ne tartalmazzon kötelezően két változatot, ez csak lehetőségként szerepeljen a törvényben. Mindenki számára egyértelműbb és pontosabb eligazítást ad a törvényjavaslat új melléklettel történő kiegészítése, így az eredeti melléklet továbbra is a 2007. december 31-éig átadandó, az új 2. számú melléklet pedig a 2003 és 2007 között előkészítés előtt álló gyorsforgalmi utak felsorolását tartalmazza majd. A többi támogatott javaslat a törvény gyakorlati alkalmazását segíti, illetve a jogbiztonságot garantáló pontosítást tartalmaz.
Számos olyan módosító indítvány is érkezett a törvényjavaslathoz, amelyet a kormány nem tudott támogatni. Így például nem tartjuk elfogadhatónak, hogy már az előzetes környezetvédelmi tanulmány előkészítésének szakaszában lakossági fórumot kelljen tartani. Az előkészítés fázisában ugyanis nincs miről tájékoztatni a lakosságot. Az előzetes környezeti tanulmány elkészítésekor azonban a törvényjavaslat 5. § (4) bekezdése alapján a lakossági fórum összehívása kötelező. Ez az új rendelkezés a környezetvédelemről szóló jogszabályhoz képest is többletfeltételt tartalmaz.
A vita során felvetődött, hogy a 2004. évi költségvetési keretszámok is jelenjenek meg a törvényjavaslatban, ezt azért nem támogatjuk, hiszen a költségvetési törvény pontosan rögzíti ezeket az összegeket, egy másik törvényben való megismétlését fölöslegesnek tartjuk. Nem értünk egyet azzal a javaslattal sem, hogy a nyomvonal területeinek megvásárlása során elővásárlási jog helyett vételi jog illesse meg az államot, jelenleg ugyanis nem szabályozott, hogy mi tekinthető az ingatlanvételár alapjának.
(18.00)
Külön kell szólnom arról az indítványról, amely a kisajátítási eljárás során szükségesnek tartaná a kisajátítás lehetőségének és közérdekűségének vizsgálatát. Ez azért nem találkozott a kormány egyetértésével, mert a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdése hangsúlyozottan közérdekű feladatnak minősíti a gyorsforgalmi közúthálózat építését, és ezzel összefüggésben a kisajátítási eljárás során már nem teszi lehetővé annak vizsgálatát, hogy fennáll-e a közérdekűség vagy sem, hiszen a törvény ezt eleve annak minősíti.
Természetesnek tekinthető, hogy a módosító indítványok döntő többsége az átadandó gyorsforgalmi utakat tartalmazó melléklethez érkezett, annak bővítését kezdeményezte. A törvényjavaslat benyújtásakor a mellékletben az országos közúthálózat fejlesztéséről szóló 2044-es ez évi kormányhatározat előírásai szerepelnek.
A törvényjavaslatnak nem célja a kormányhatározatban foglalt feladatok bővítése, és az sem, hogy az átadandó utak elkészítését éves bontásban részletezze. Ez az éves bontás túlzott mértékű korlátokat állítana a tervezés és a kivitelezés elé.
A kormány a törvényjavaslat előkészítése során tudatában volt annak, hogy Magyarország az Európai Unió egészére kiterjedő transzeurópai közlekedési hálózathoz csak megfelelő színvonalon kiépített gyorsforgalmi úthálózattal képes kapcsolódni. Ezért el kell hárítani azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják a fejlesztések mielőbbi megvalósítását. Olyan megoldást szorgalmazunk, amely tekintettel van az alkotmányos lehetőségekre, az adófizetők pénzének felelős felhasználására, egyidejűleg pedig átlátható és az Országgyűlés által ellenőriztethető kereteket teremt.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot és az ahhoz benyújtott módosító indítványokat a kormány szándékának megfelelően támogatni szíveskedjék. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me