DR. GYURCSÁNY FERENC

Full text search

DR. GYURCSÁNY FERENC
DR. GYURCSÁNY FERENC gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: ...még pontosabban fejthesse ki az eredeti célkitűzésekben szereplő sportpolitikai, sportszakmai és igazgatási célokat.
Tájékoztatom önöket, hogy a parlamenti vita különböző szakaszaiban eddig több mint 300 módosító javaslat érkezett, ezen módosító indítványok közül a kormány 110-et olyannak vél, amely segíti a törvény eredeti céljainak megvalósítását, és ezért azokat elfogadásra javasolja. A 110 elfogadásra javasolt módosító indítvány közül 10 az ellenzéki és kormánypárti képviselők közös indítványának tekinthető, a fennmaradó kereken 100 indítvány kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg a kormánypárti és az ellenzéki képviselők által tett javaslatok között.
A kormány üdvözli azokat a szándékokat, amelyek a sportpolitika átfogóbb, komplexebb megfogalmazására irányultak, és ennek érdekében azt javasolták, hogy módosítsuk a törvény preambulumát. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Halljuk!) A módosítás kiterjed a testneveléshez és a sportoláshoz való alkotmányos jog megerősítésére - erre egyébként ellenzéki és kormánypárti képviselők egyaránt tettek javaslatot -, kiterjed továbbá azon kormánypárti indítvány elfogadására, amely szerint támogatjuk a sportolói személyiségvédelem beillesztését a preambulumba, és támogatjuk, hogy a sport és a testnevelés fejlesztését mindenkor hangoljuk össze az egészségügyi célkitűzésekkel.
Két olyan támogatandó javaslatcsomagot hoznék még szóba, amely mindenképpen figyelmet igényel. Az egyik egybeesik az előterjesztők azon szándékával, hogy növeljék a diák- és főiskolai, egyetemi sport elismertségét, a sportba való integráltságát, intézményeinek kiépülését és támogatását. Éppen ezért támogatjuk, hogy a sportszövetségek között új címmel és új tartalmi rendelkezésekkel kiegészülve jelenjen meg a diák- és főiskolai, egyetemi sportszövetség is. (Folyamatos zaj.)
Támogattunk ezen túlmenően minden olyan javaslatot - teszem hozzá, mindkét oldalról -, ami arra irányult, hogy legyen nagyobb rend és legyen nagyobb biztonság a sportlétesítményekben. Ehhez kapcsolódva örömmel fogadtuk azon ellenzéki javaslatokat is, amelyek újabb garanciális elemek beépítésével egyértelműbbé, pontosabbá kívánták tenni a sportfegyelmi eljárás intézményeit és szabályait.
Egy olyan kérdés volt, amely mindvégig a viták kereszttüzében állott: ez a kérdéskör a sport finanszírozásának az ügye. A kormány abból indult ki, hogy érvényesíteni kívánja a törvényben - és természetesen ennek részeként a sport finanszírozásában is - a “sport mindenkié” általános alapelvet, és ebből kiindulva az a törekvése, hogy nyissuk ki a sport világát. Éppen ezért a finanszírozásban a több és közös felelősség elvét érvényesítve azt javasoljuk továbbra is, hogy tegyünk ki minden pénzt az asztalra, és legyen egycsatornás a finanszírozás. (Derültség az ellenzéki sorokban. - Tóth István: Tedd ki te is!) Éppen ezért megszüntetni kívánjuk a sport finanszírozására szolgáló állami források pántlikázását, illetve az állami források párhuzamos elosztását és az ehhez kapcsolódó szervezeti előjogokat.
Tisztelt Ház! Elnök Úr! Végül szeretném még egyszer megköszönni a képviselők és a bizottságok munkáját, és azzal a reménnyel javaslom szavazásra bocsátani a módosító indítványokat, hogy általuk a sporttörvény kerekebb, egészebb és a magyar sport nemzeti ügyét jobban szolgáló lesz.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me