GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! A M7-es autópálya Ordacsehi-Balatonkeresztúr közötti szakaszának kivitelezési szerződéséhez, annak 50 milliárd forintot meghaladó összege miatt, az Országgyűlés jóváhagyása szükséges az államháztartási törvény vonatkozó rendelkezése alapján.
A kormány a programjában foglaltaknak megfelelően csak átlátható módon, versenyeztetéssel, nyílt közbeszerzési eljárás keretében kíván autópályákat építtetni. A versenyen minden alkalmas pályázó indulhat, és ha elfogadható ajánlatot tesz, nyerhet. Ez a módszer abban különbözik az elmúlt időszak gyakorlatától, hogy nincsenek előre kiválasztott udvari szállítók (Moraj a Fidesz padsoraiból.), a mérce a műszakilag-pénzügyileg korrekt ajánlat. Ennek természetesen két oldala van - azt is jelenti, hogy nincsenek államilag kiválasztott “nem szeretem” cégek, egyedül az ajánlat minősége dönt arról, hogy a kivitelezési szerződést ki nyerheti el.
A határozati javaslat elfogadásával az M7-es autópálya említett szakaszának kivitelezésére ez esetben is a minden szempontból legkedvezőbb ajánlatot tevő cég kap megbízást. Ugyanakkor minden vállalkozónak és ajánlattevőnek tudnia kell, hogy a kormány a szerződésben foglalt kötelezettségeket szigorúan számon kéri. A határidőket, a költségkereteket, a minőségi előírásokat be kell tartani, ezeket szigorúan ellenőrzik.
Tájékoztatni szeretném az Országgyűlést arról, hogy a befejezéséhez közeledik az a nyílt közbeszerzési eljárás is, amelynek keretében kiválasztásra kerül az építést felügyelő műszaki ellenőr és a lebonyolító független mérnök. Ugyanígy közbeszerzési eljárással választjuk ki azt a minőség-ellenőrző labort is, amely a mérnöktől függetlenül, közvetlenül a beruházóhoz tartozóan végzi el az ellenőrző méréseket. A mostani szavazás során az Országgyűlésnek egyetlen nyelvhelyességi pontosító indítványról kell döntenie, ezt a kormány természetesen támogatja. (Folyamatos zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! Az országgyűlési határozati javaslat elfogadásával megkezdődhet egy újabb autópálya-szakasz kivitelezése, és 2006 áprilisában, közös büszkeségünkre, együtt adhatjuk át az M7-es autópálya Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti 25,7 kilométeres szakaszát. Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot az ahhoz benyújtott módosító indítvánnyal együtt támogatni szíveskedjen.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me