DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, azok az ígéretek, amelyek a választási kampányban elhangzottak, világosak voltak abban a tekintetben, hogy korszerűsíteni kell majd a lakástámogatási rendszert, és én magam is sokszor elmondtam azt, hogy meg kell nézni, a korábban kialakult intézmények hogyan működnek, és ennek függvényében lehet majd felülvizsgálni. Idén nyáron már szükség volt egyszer a módosításra, de az elmúlt hetek kamatnövekedése miatt világossá vált az, hogy az a rendszer, amely a kamat növekedésének terhét automatikusan a költségvetésre hárítja, nem fenntartható.
Ami a lakástámogatási rendszer korszerűsítését illeti: azt gondolom, ami a gyermekvállalási kedv szempontjából talán a legfontosabb, a szociálpolitikai támogatás, ennek a növelése az, amit ez a kormány a középpontba helyezett. Ez a támogatási rendszer körülbelül ’96 óta nem változott, tavaly novemberben került sor először növekedésre, és jövő április 1-jétől egy újabb jelentős lépést teszünk a szociálpolitikai támogatás növelésére. Azt gondolom, ez az, ami leginkább hat ma arra, hogy a lakáskereslet, a lakásépítési kedv hogyan alakulhat.
Ez a rendszerszerű átalakítás, amire most sor kerül, lehetővé teszi azt, hogy a kamatok növekedésével, illetve csökkenésével párhuzamosan az állampolgárok terhei, a hitelfelvevők terhei is arányosan változzanak.
Természetesen arra a kérdésre nem tudok egzakt választ adni, hogy mely kormánytagok vettek fel az utóbbi időben lakáshitelt. Ilyen nyilvántartással a Pénzügyminisztérium természetszerűleg nem rendelkezik. Arról tudom tájékoztatni, hogy én mint pénzügyminiszter az utóbbi időkben, mondjuk, az utóbbi hat-hét évben nem vettem fel támogatott lakáshitelt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me