BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Az ön főnöke a választási kampányban a Pilvax kávéházban tette közzé “Egyetértésben a nemzettel” című vitairatát. Ebben azt írja, hogy “én, Medgyessy Péter egyezséget ajánlok a nemzetnek, hogy Magyarország gazdag és virágzó ország legyen”. A 8. pont (3) bekezdése szerint “az 1,2 millió hektáros erdőtelepítési program részeként 300 ezer hektár erdőt telepítünk.” Hozzáértők már akkor is gyanakodtak, hogy a miniszterelnök-jelölt valószínűleg nem tudja, mit beszél. Gondolhatták azt is, hogy a kampánystáb felkészítésében nemcsak az azóta elhíresült Ron Werber, de a régtől híres Háry János is intenzív munkát végezhetett. (Derültség az ellenzéki oldalon.)
A szakma minden tagja tudja, hogy Trianon óta, nyolcvanhárom év alatt összesen körülbelül 700 ezer hektár új erdőt sikerült telepíteni, nem kis erőfeszítések árán. A “Cselekedni most és mindenkiért!” címen beterjesztett kormányprogram már egy szót sem veszteget az erdőre, maga az “erdő” szó sem szerepel benne, csak a “Százmillió fa” című programot tartalmazza, azt is az évtized végéig. Megjegyzendő, hogy Magyarországon évente körülbelül 250 millió erdészeti csemetét állítanak elő, és ezek többségét el is telepítik. A kormány tehát nem vállalta túl magát, úgy is mondhatnám: mi az hogy! (Derültség az ellenzéki oldalon.)
(14.50)
Nézzük hát szokás szerint a súlyos örökséget! A szocialisták által sokszor ostorozott kétéves költségvetésben szereplő 6-6 milliárd forint révén a telepítések rendre meghaladták a 15-15 ezer hektárt. Az erdőgazdálkodók és -telepítők ezek után bízvást gondolhatták azt, hogy a tendencia folytatódik. A választóknak önök azt ígérték, hogy mindent, ami jó, megtartanak. Az erdőtelepítés pedig jó. Jó annak, aki végzi, hiszen munkát, megélhetést jelent számára. Jó a közösségnek, jó az államnak, hiszen nem kell az esetek jelentős részében a veszteséges mezőgazdasági termelést finanszírozni. Az erdőterületek bővítésére szánt több pénz már rövid távon megtérül. Ezt az ön főnöke mint bankár, biztosan belátja. Az erdőtelepítő gazdák azonban mégis pórul jártak. A Medgyessy-kormány első költségvetésében az addigi évi 6 milliárd forintnyi támogatást 5,5 milliárdra apasztotta, s abból is lecsíptek év közben további 400 milliót.
Az önök választási ígéreteiben sehol sem szerepelt a kitétel, miszerint több pénzt az embereknek, kivéve az erdőtelepítőket, kivéve az erdészeket. Azóta az emberek megtanulhatták: ha önök valamiből többet ígérnek, az csak a terhekre vonatkozik, a segítségre nem.
Kérdezem hát, miniszter úr: mit jelent önnek az adott szó? Mit ér az önök szava? Mit jelent önöknek ez a mondat - idézem -: “szavamat adom, hogy betartom, amit ígértem”?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me