CSAMPA ZSOLT

Full text search

CSAMPA ZSOLT
CSAMPA ZSOLT (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Petőfitől idézek, 1847-ben írt eme veretes sorait: „Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok, csináljatok! / Hadd fussák be a világot, / Mint a testet az erek. / Ezek a föld erei, / Bennök árad a müveltség, / Ezek által ömlenek szét / Az életnek nedvei.”
A magyar vasút immáron 150 évre tekint vissza, és mintegy 120-130 éven keresztül - Petőfi intelmére hallgatva - a vasút építkezett, fejlesztette vonalait.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén 1859. május 24-én indult meg a vasúti forgalom, az utóbbi húsz-harminc évben viszont az ősök által létesített vasútvonalak sokaságát szüntette meg, illetve tervezi megszüntetni a MÁV a kormány egyetértésével. Hosszú évtizedeken keresztül e vonalak hasznot, profitot termeltek, terjesztették a kultúrát, a levelek, újságok, hírek a vasúton keresztül jutottak el a vonal menti településekhez. A betegek a vasúton jutottak el a megyeszékhelyen lévő egészségügyi intézményekbe, kórházakba. A tokaji nedűt, a megye termékeit is vasútvonalon szállították szerte az országba, világba.
Mindezt most a megszűnés veszélye fenyegeti. Mi lesz a megye településeivel, elzárva a vasúti forgalomtól? Ebben a térségben a tömegközlekedést a vasúti forgalomra alapozva alakították ki. Van olyan település, ahonnan naponta egyszer indul autóbusz. A vasúti postai és személyforgalom megszűnése sok tízezer embert érint.
A hírek szerint a megye területén a megszűnés veszélye fenyegeti az Eger-megyehatár-Putnok közti vonalat, a Mezőcsát-Hejőkeresztúr 17 kilométer hosszú mellékvonalat, a Kazincbarcika-Rudabánya 15 kilométeres, jobb sorsra érdemes mellékvonalat.
Kérem a miniszter urat, szíveskedjen tájékoztatni, igazak-e a kósza hírek a megyében várható vasúti leépítésről. Ha igen, hogyan kívánják a jövőben a tömegközlekedést megoldani a térségben?
Bízom benne, hogy információim tévesek, és a megye területén egyetlenegy vonal sem szűnik meg.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me