KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány hatalomra kerülésekor a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt elsők közt módosította. A módosítással a termőföld vásárlásánál és bérlésénél elsőbbséget biztosított a földbérlőknek, a helyben lakókkal és a családi gazdálkodókkal szemben, ugyanakkor szigorította a földvásárlást elősegítő támogatásokat is. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült meggyengíteni a már működő 17 ezer családi gazdaságot, amelyek már közel egymillió hektáron gazdálkodtak, és átlagos birtokméretük 50 hektár fölött volt.
A bizonytalanság és a családi gazdaságok ilyen módon történő háttérbe szorítása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy már tavasszal csőd közeli helyzetbe került a magyar mezőgazdaság. A sertés-, a baromfi-, a szarvasmarha-, a tej- és a növénytermesztési ágazatok katasztrofális helyzetben vannak az EU-csatlakozásunk előtt néhány hónappal.
A T/5063. számú törvényjavaslat - mint már hallottuk Turi-Kovács Béla képviselőtársamtól - azt kívánja elősegíteni, hogy a termőföld vásárlásakor és bérlésekor a családi gazdálkodók és a helyben lakók, valamint a mezőgazdasághoz élethivatásszerűen kötődő személyek előnyt élvezzenek a jelenlegi bérlőkkel szemben, és ne bérmunkásként alkalmazzák őket. Erre nagyon jó példa a választókörzetemhez tartozó Sellye. Az ottani sajtüzem tervezett bezárása után 50 bérmunkás kerül az utcára abban a kistérségben, ahol a munkanélküliség most is 30 százalék felett van (Dr. Magda Sándor: Mi köze a földhöz?), földvásárlásra a jelenlegi törvény szerint ugyanis esélyük sincs, mások gazdálkodnak a település földjein. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ezúton kérem képviselőtársaimat, valljanak színt (Dr. Magda Sándor: Idő!), az igen megnyomásával a vidék megmentése vagy a nem megnyomásával annak elsorvasztása mellett.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me