DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Igen tisztelt Államtitkár Úr! November 27-én a Magyar Rádió Háttér című műsorában a miniszterelnök úr a következőket mondta: „Jövő év május 1-jétől Magyarország az Európai Unió tagja lesz, és ez növeli az emberek lehetőségeit és esélyeit.” Ugyanebben a riportban elhangzott, szó szerint: „Tehát engem abban nem lehet megingatni, hogy én egyfajta kiegyezéspolitikát folytatok, és ez az elhatározott szándékom is. Keresem az alkalmat, el fogjuk indítani azokban a nagyon nagy jelentőségű kérdésekben - szó szerint - a nemzeti párbeszédet, ami ahhoz kell, hogy egy európai uniós csatlakozás után maximálisan ki tudjuk használni a lehetőségeket.”
A nemzeti párbeszéd jegyében írásbeli kérdést intéztem a pénzügyminiszter úrhoz - az eredetiben leírási hiba miatt tévesen a külügyminiszter úr szerepelt -, hogy megtudjam, támogatja-e a magyar kormány, hogy az Európai Unió 2004. évi költségvetésében a jövőre igénybe vehető források a tíz új tagállam számára bővüljenek.
(14.40)
Ezt a javaslatot - amely összességében 12 százalékos növekedést, a kohéziós alapban azonban 900 százalékos növekedést jelent - az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta. A pénzügyminiszter úrtól igenlő választ kaptam, amit ezúton is köszönök.
Úgy látom azonban, hogy az ígéret ismét üres szó marad. A Tanács és az Európai Parlament közötti egyeztető tárgyaláson konkrét kérdés hangzott el, hogy mit szólnak az új tagállamok a javasolt 600 millió eurós bővítéshez. A magyar kormány képviselői némák maradtak.
Van egy jó meg egy rossz hírem. A rossz az, hogy a kormánytámogatás hiányában az első olvasatban szereplő 600 millió eurós bővítésre aligha számíthatnak az új tagállamok, így Magyarország is elesik vagy 20 milliárd forinttól. A jó hír pedig az, hogy valamit ebből az összegből mégiscsak meg lehet menteni.
De miért nem éltek a magyar kormány képviselői az alkalommal? Nem jutott el hozzájuk a Pénzügyminisztérium véleménye? Nem merték az érdekeinket képviselni a tizenöt tagállam jelenlétében, hiszen azok érthetően minden kifizetést elleneztek? A párbeszédnek - amelyről a miniszterelnök olyan fennkölten beszélt az idézett interjúban - szerves része kellene legyen a kormány és az Európai Parlamentben megfigyelőként dolgozó képviselők közti kapcsolat, ezen belül pedig kiemelt szerepe van a legnagyobb, tizenkét fős néppárti csoportnak. Ha önök pártpolitikai szempontból elutasítják, megakadályozzák a velünk való együttműködést, annak forintokban kimutatható kára lesz. Nem érez a kormány elég erőt magában, hogy jövőre az eddig eltervezetteken felül pályázzon egy újabb szakasz autópálya-építésre vagy valamelyik nemzetközi vasúti fővonal korszerűsítésére, egy esedékes környezetvédelmi beruházásra? A kohéziós alap ugyanis ilyen kiadásokra való.
A már idézett rádióbeszélgetésben miniszterelnök úr szép szavakkal kiemelt jelentőséget tulajdonított az autópálya-építéseknek. Mikor kerül végre összhangba a szó és a tett? (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me