DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az adott témáról a költségvetési vita során itt a parlamentben egy alkalommal már folytattunk némi polémiát, és a képviselő úr írásban föltett kérdésére a válasz is megszületett korábban.
A véleménykülönbséget valószínűleg egy félreértés okozza. A félreértés lényege pedig a következő: Magyarország természetesen egyetlenegy eurótámogatásról nem mondott le, nem is fog lemondani, és az a célja, hogy valamennyi lehetőségét kimerítse. Ugyanakkor a félreértést valószínűleg az okozza, hogy az Unió költségvetésében vannak úgynevezett kötelezettségvállalási és vannak kifizetési előirányzatok. Az, hogy Magyarország által mennyi forrás vehető igénybe, az Unió 2004. évi költségvetésének a tárgyalásakor nem volt, de nem is lehetett vita, hiszen azokat Magyarország csatlakozási szerződése rögzíti. A kifizetési előirányzatok pedig az adott évi kifizetési összeget rögzítik, így a kettő között értelemszerűen létezik és van is minden évben különbség. Ebből következően tehát a dolog szakmai vitája kapcsán azt kell mondanom, nincs közöttünk abban vita, hogy Magyarország összes lehetőségét rögzíti a csatlakozási szerződés, ugyanakkor azt az értéket, amelyet Magyarország a 2004. évi támogatások során ténylegesen igénybe fog tudni venni, nem határozhatja meg előre pontosan senki, mert nem lehet tudni, hogy mennyi elfogadott projekt mekkora összeggel fog szerepelni a 2004. évi kifizetési tételek között. A csatlakozási szerződés adatai nyilvánvalóan valamennyiünk által ismertek, a sajtó is meglehetősen sokszor foglalkozott velük, ezért azt gondolom, hogy az ország nyilvánossága előtt is ismert tételekről van szó.
A kifizetési összegekről természetesen nem tudtunk, de nem is tudunk előre megállapodni, hiszen a tényleges kifizetések összege majd attól fog függeni, hogy a támogatásban részesülő projektek megvalósítása során mekkora számlaértékek kerülnek befogadásra az Unió szigorúan ellenőrzött szabályai szerint, azaz mennyit lehet 2004-ben kifizetni az Unió költségvetéséből.
Szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét arra is, hogy amikor ez a vita zajlott, akkor Magyarországot meglehetősen népes szakértői csoport képviselte a tárgyalások során, hiszen a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Magyarország nagykövete, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke, illetve a nagykövetségen dolgozó pénzügyi attasé és költségvetési attasé is jelen volt. A Parlament, illetve a Tanács épp arra kérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő költségvetés-módosítást, amennyiben 2004-ben a kifizetési előirányzatok nem lesznek elegendők a programok finanszírozására. Ezért hát nyugodtan tudom azt mondani itt a parlament nyilvánossága előtt is, hogy miután ennek a lehetősége továbbra is rendelkezésre áll, ezért pusztán csak olyan vita van akár a 20 milliárd forint összegben is közöttünk, amely arról szól, hogy melyik évben pontosan mekkora összeg kerül a benyújtott számlák alapján kifizetésre. De Magyarország sem ennek a vitának az eredményeképpen, sem más probléma fölmerülése kapcsán egyetlenegy forint költségvetési támogatástól el nem esik. Az a kérdés, hogy a folyamatban lévő és elnyert pályázatok megvalósítása során mekkora értékű számla alapján tudunk benyújtani jogos kifizetési igényt az Unió költségvetéséhez.
Ebben a témában korábban már sajtótájékoztatót is tartottunk. Úgy gondolom, hogy az összes fontos momentum nyilvánosságra került. És arra a körülményre is szeretném felhívni képviselő úr és a nyilvánosság figyelmét, természetesen azon is múlik, hogy mennyi lehet a benyújtandó számlaösszeg, hogy mekkora saját erőt tudunk mozgósítani a következő évben a programok megvalósítására. Itt kérem képviselő úr és a többi képviselőtársunk támogatását is ahhoz, hogy a 2004. évi költségvetésben szereplő támogatási összegek megszavazásával teremtsük meg a hazai társfinanszírozás feltételeit.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me