DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! A kérdésre a válasz egyértelmű: természetesen a páciens, vagyis a beteg.
A pontrendszer vagy más finanszírozási módszer pedig a lényegét tekintve nem más, mint a rendelkezésre álló, azaz nem korlátlan erőforrások elosztása. Mint minden finanszírozási technikának, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Előnye, hogy a szolgáltató az egyes elvégzett beavatkozások után részesül díjazásban. A hátránya pedig az, amint a képviselő úr is említette, hogy a szolgáltatók igyekeznek a teljesítmények, azaz az elvégzett beavatkozások számának az emelésével növelni a bevételüket. Ma olyan szabály érvényes, hogy amennyiben a szolgáltató havi teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva a 110 százalékot meghaladta, írásban tájékoztatni kell a finanszírozót a teljesítménynövekedés indokáról. A 110 százalék feletti teljesítményt is kifizeti a társadalombiztosítás, ha a szolgáltató a teljesítménynövekedést képes volt igazolni, és ezt az esetleges ellenőrzés is alátámasztja. Tehát ez a jelenlegi szabály.
Hozzáteszem, hogy 2004-ben más szabályozás lesz. Olyan szabályozás lesz, hogy egy volumenszerződés történik a szakellátást végző intézményekkel, és itt a teljesítménypörgetésbe egy ellenérdekeltséget, egy féket fogunk beépíteni. Ezzel azt akarom mondani, hogy a szükségleteket ki kell elégíteni az intézményeknek, de az igényeket, amelyek határai sajnos sokszor korlátlanok, nem lehet vállalni. Ebben a tekintetben a most készülő rendelkezésekben az érdekképviseletekkel, kórházszövetséggel, másokkal megállapodás történt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me