DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól 2000-ben az Országgyűlés határozatot hozott. Az átalakítás megkezdése értelemszerűen létszámleépítéssel és a megüresedett honvédségi ingatlanok számának növekedésével járt. A Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő ingatlanok védelméről szóló, az elmúlt napokban a sajtóban nyilvánosságra került KEHI-jelentés szerint a haderő átalakításának végrehajtását az Orbán-kormány alatt nem kellő körültekintéssel kezdték el.
A KEHI-vizsgálat során kiderült ugyanis, hogy a 2000. január 1-jétől 2002 december végéig tartó időszakban a honvédelmi célra feleslegessé vált ingatlanok átadása, értékesítése és védelme során számos szabálytalanság történt. Így szabálytalannak tűnt például, hogy 272 ingatlan nyomtalanul eltűnt az adatbázisból; a három év alatt az önkormányzatoknak, a Kincstárnak vagy más minisztériumoknak átadott 315 ingatlan közül csupán 92-t lehet beazonosítani, ugyanakkor 195-nek a fölöslegessé nyilvánítását a korábbi honvédelmi miniszter nem hagyta jóvá. A KEHI szerint további károkozást jelent az is, hogy a tárca és az ÁPV Rt. 1999-es szerződése több esetben kedvezőtlen a minisztérium számára.
A vizsgálat rámutat, hogy nem volt szabályos a kezelt ingatlanok bérbeadása sem, mivel az előírások szerint a bérleti díjat az ingatlan becsült értéke alapján kell meghatározni, az értékbecslés azonban nem történt meg. Csak önmagában ez a szabálysértés 75 millió forintjába kerülhet a honvédelmi tárcának. Nem utal jogtiszta működésre az sem, hogy a tárca nem rendelkezett olyan nyilvántartással, amiből meg lehetne állapítani és nyomon lehetne követni a megkötött szerződések legfontosabb paramétereit.
A két, vizsgálatra véletlenszerűen kiválasztott szerződés egyaránt szabálytalanságokra utal. A KEHI-jelentés következtetései alapján a szabálytalanságok, amelyeknek csak töredékét ismertettem a fentiekben, súlyos milliókkal károsították a költségvetést, így az adófizetőket.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném az államtitkár úrnak feltenni: a minisztérium kezdeményez-e intézkedéseket, folytat-e belső vizsgálatot, illetve be tud-e számolni a parlamentnek az államtitkár úr a legújabb fejleményekről?
Várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me