IVÁNCSIK IMRE

Full text search

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A miniszter úr megbízásából azt a választ adom a képviselő úrnak, hogy amennyiben a KEHI végleges jelentése bármilyen törvénytelenséget vagy szabálytalanságot megállapít, akkor a tárca vezetése azonnal vizsgálatot fog elrendelni, és a szükséges felelősségre vonásra kezdeményezést tesz.
A mai napig azért nem tudtuk megtenni ezt az intézkedést, mert a KEHI-ellenőrzés megállapításairól és a javasolt intézkedésekről készített összefoglaló ellenőrzési jelentés tervezete, nem nyilvános minősítéssel 2003. november 28-án érkezett meg a tárcánkhoz véleményezésre; a jelentéstervezetben foglaltakkal kapcsolatos tárcavéleményt 2003. december 10-ei keltezéssel küldtük meg a KEHI elnökhelyettese részére, tehát a folyamat még nem zárult le.
A tárca vagyonkezelésében lévő ingatlanok nyilvántartását a minisztérium ingatlankezelési hivatala vezeti. Az ingatlanvagyon számviteli értéknyilvántartását a használó honvédelmi szervek decentralizált rendszerben vezették korábban. Az év elején elrendelt egységes ingatlan-nyilvántartási rendszer kialakítása céljából a honvédelmi szervek használatában lévő ingatlanállomány központi vagyonba vonása folyamatban van, amely folyamat az ellenőrzés időszakában még nem fejeződött be. Adatbázisunkból ingatlan nem tűnt el, ezt szeretném nagyon határozottan kijelenteni. A képviselő úr által megjelölt számszaki eltérés a nem azonos típusú, kialakítás alatt álló adatbázisok összehasonlításából ered.
Az elmúlt időszakban a tárca jelentős számú ingatlant adott át az ÁPV Rt.-nek, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságnak, kisebb mennyiségben más állami szervnek. Az átadásokat előírások szerinti rendben és okmányok alapján végeztük. A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében több ezer ingatlan szerepel, ingatlanainkról a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatósággal évente egyeztetünk. Az elmúlt években több száz ingatlant adtunk át, amelyek között jelentős volt az átadást megelőző ingatlanrendezést igénylő esetek száma. A változásokat a központi ingatlan-nyilvántartás folyamatosan követni tudta.
A KEHI-ellenőrzés külön vizsgálta a tárca által alapított közhasznú társaságok, valamint a minisztérium felügyelete alatt álló, százszázalékos állami tulajdonú gazdasági társaságok részére használatba adott, a HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok helyzetét és néhány konkrét bérleti szerződést is. Ezek esetében az ellenőrzés bevételbefizetési kötelezettség elmulasztását rögzítette a megállapítások között.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által véleményezésre megküldött jelentés megállapításait a közigazgatási államtitkár úr megvizsgálta, válaszait az előbb említett időben megküldte a KEHI számára. A miniszter úr az Ellenőrzési Hivatal jelentésének véglegesítését követően szükség esetén intézkedni fog, és kész arra, hogy a képviselő urat ezen tények ismeretében írásban is tájékoztassa.
Kérem szépen a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me