FÜLÖP ISTVÁN

Full text search

FÜLÖP ISTVÁN
FÜLÖP ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A MÁV Rt. szerint 2002 második felében kialakult az EU-konform vasúti struktúra. Ez azt jelenti, hogy a 2001/12/EK. irányelvnek megfelelően megszűnt az elkülönített vasúti tevékenységek keresztfinanszírozása. Amennyiben ez igaz, nagyon kedvező fordulatot vett a MÁV fejlődése, hiszen a keresztfinanszírozás elkülönülésével jól nyomon követhetővé válik a pályafenntartás és a személyszállítás finanszírozására adott állami támogatás felhasználása.
Azonban engedje meg, miniszter úr, hogy kételkedjek, ugyanis a MÁV cégjogilag lényegében megmaradt egyetlen egységnek a pályafenntartás, személyszállítás, illetve árufuvarozás tekintetében, ennek következtében a MÁV Rt.-n belüli költségelszámolásban lehetőség nyílik a rejtett keresztfinanszírozás kialakítására, ezáltal nagyobbnak tüntetve fel a pályafenntartás, illetve a személyszállítás veszteségeit.
Mindezek alapján kérdezem öntől, miniszter úr: tervezik-e a MÁV Rt. üzletágainak cégjogi értelemben történő szétválasztását annak érdekében, hogy a pályavasút-fenntartás esetén egyértelmű legyen az állami költségvetés közreműködésének mértéke az infrastruktúra fenntartásában, valamint az állami költségvetés megrendelői pozíciója a személyszállítás közszolgáltatásként történő fenntartásában? A magam részéről a MÁV Rt., illetve üzletágai tartós állami tulajdonban tartásának a híve vagyok, így a különböző üzletágak EU-csatlakozás utáni időkben is versenyképes üzemeltetését, menedzselését állami felelősségi körbe sorolom. Ismereteim szerint önök sem terveznek privatizációt a MÁV üzletágait illetően. Tehát önök mint kormányerők mit kívánnak tenni a MÁV egyes üzletágai versenyképességének a biztosítása érdekében?
Köszönöm a szót, és várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me