DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egyetértek önnel, a fogyatékossággal élők integrálódása érdekében történő politika nem korlátozódhat egyetlen évre, nem is úgy tervezzük. Ebben az évben én a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy sikerült megváltoztatni azt az avítt felfogást, amely szerint a fogyatékossággal élő emberek felé szánalommal kell fordulni, őket betegként, eltartottként, munkaképtelen emberekként kell tekinteni. Ehelyett egyre inkább teret hódít az a szemlélet a társadalmi tudatformálás következtében, amely úgy gondolja, hogy a fogyatékossággal élő emberek önálló állampolgárok, olyan jogok birtokosai, mint a többség.
Hogy mit kívánunk tenni a következő években - én inkább így fogalmaznék, hiszen nem egy évre és nem is csak a következő évre korlátozzuk, hanem hosszú távra -, azon túlmenően, hogy a közgondolkodást és a köznyelvet nagyon határozottan szeretnénk megváltoztatni? Mindenképpen bővíteni kívánjuk az információhoz való hozzáférhetőséget vakbarát honlappal és olyan kormányzati portál kiépítésével, amely minden, fogyatékossággal élő ember számára elérhető. Tehát az informatikai lehetőségeket bővítjük. Olyan nyomdagépet veszünk a Vakok Országos Szövetségének, amely a Braille-írást képes nagy mennyiségben nyomdai alkalmazásra használni. Egymilliárd forintot fordítunk az akadálymentesítésre a mozgássérült emberek számára, a rámpák építésére. Folytatjuk a rámpalázprogramunkat. Együttesen a Foglalkoztatáspolitikai Minisztériummal távmunkaprogramokat dolgozunk ki fogyatékossággal élő emberek számára a teleházakban, tehát egy modernizált formában. Az Egészségügyi és Szociális Minisztériummal pedig a Fogyatékosügyi Tanács révén folyamatosan koordináljuk ezeket a teendőket.
Tehát úgy gondolom, hogy mind a köznyelv, a köztudat megváltoztatása, mind a hozzáférhető környezet, mind az informatikai lehetőségek, a munkalehetőségek és az oktatás területén folyamatosan programokat dolgozunk ki, amelyek a teljes integrációjukat segítik.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me