DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos, nem arról van szó, hogy ezek a nagyberuházók határozott szándékkal állnak a kapuink előtt, és nekünk semmi mást nem kellene tenni, mint azt szélesebbre kell tárni.
A kormány a Hyundai beruházásának elnyerését 2002 ősze óta, amióta hivatalosan tudomásunkra jutott ez a javaslat, stratégiai feladatként kezelte. A vállalattal folyamatosan tárgyaltunk, több ízben nagyon magas szinten fogadtuk a küldöttséget, többek között én magam is. (Moraj az ellenzék soraiban.) Azt is szeretném mondani, hogy ebben a tárgyalássorozatban a hivatalosan hozzánk eljuttatott szándék szerint 600 millió eurós beruházásról, 2800 fős létszámról volt szó.
A megkeresés alapján összeállítottuk azt az ajánlatot, amely versenyképes volt az összes többi ország ajánlatához képest is. Világossá tettük azt, hogy a kormány kész a Budapestre látogató KIA-delegációval való tárgyalások során és után egyedi döntéssel segíteni, hogy egy olyan környezet alakuljon ki, amelyben hazánk mellett foglalhat állást a KIA Corporation vezetése.
Ebben az ajánlatban világossá tettük azt, hogy rendelkezésre bocsátunk térítésmentesen - a gyár idetelepülése érdekében - infrastruktúrával ellátott telephelyet. Világossá tettük azt, hogy a képzés és a gépi berendezések beszerzésének támogatásához nyújtunk segítséget, és közvetett támogatásokat is rendelkezésre bocsátunk, olyan formában, hogy az alkalmazottak közlekedésének feltételeit, a közigazgatási intézményekben való gördülékeny ügyintézést, a lakhatáshoz, a lakhatáshoz szükséges pénzügyi feltételeket, az idegen nyelvű iskoláztatást is megteremtjük.
(14.00)
A mindenre kiterjedő és alapos hatástanulmány alapján készítette el a kormány az ajánlatát, és juttatta el megfelelő időben, megfelelő határidőben, és kiaknáztuk a diplomáciai csatornák lehetséges összes tárházát. Ezen az alapon is szeretném visszautasítani azt a személyeskedő hangnemet, amit a képviselő úr megütött.
Arra nézve nem tudunk pontos válasszal szolgálni, hogy a Hyundai miért nem részletezte... - mert nem részletezte -, miért nem választotta hazánkat. Tény azonban, hogy Lengyelország és Szlovákia munkanélküliségi színvonala hazánkénál sokszorta magasabb. Nem szeretnénk ezen az alapon versenyezni ezekkel az országokkal, csupán azon az okon, hogy a munkanélküliségünk magasabb.
Szeretném azt is elmondani, hogy a magyar gazdaság számára a Hyundai által utóbb követelt támogatási mérték az eljuttatott csomaghoz képest vállalhatatlan többletterheket jelentett volna, hiszen jóval meghaladhatta volna az Unió által a közösségi szabályok figyelembevételével megállapított 15 százalékos maximumot.
A közösségi szabályok figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat hazánkra és a beruházásra nézve is. Éppen ezért olyan lehetőségeket is felkínáltunk a cég számára, ami jogszerűen úgy csoportosította volna a forrásokat, hogy azok közvetve szolgálják a beruházás érdekeit. Ajánlatunk azt a maximumot tartalmazta, ameddig az ország és a térség érdekeit figyelembe véve el lehetett menni. A beruházáspolitikánk fő törekvése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy meg tudjuk őrizni a beruházók érdekeltségét, ezért a Bosch, a GlaxoSmith és az Elektrolux beruházásait így nyertük meg.
Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me