DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Annak eldöntésére, hogy a kárenyhítés tekintetében ki járatja a bolondját a termelőkkel, nézzük meg a valóságot! (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Nézzük!)
A Medgyessy-kormány két év alatt 25 milliárd aszálykár-enyhítési támogatást fizetett, illetve fizet ki. Annak a kormánynak, amelyik négy év alatt 1,5 milliárd forint ilyen támogatásra talált alkalmat, az önök jó helyzetében, most joga van (Moraj a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Árvíz volt, nem aszály!) ilyen véleményt mondani, mint a képviselő úrnak. Jól emlékszünk arra, hogy 1999-ben és 2000-ben a nyugat-dunántúli gazdák hasonló mértékű kárt szenvedtek, mint az idei évben az alföldiek.
Képviselő úr, tudom, hogy ön Kelet-Magyarországon gazdálkodik, de a kormányuk a kisujját sem mozdította annak érdekében, hogy ezeket a nyugat-magyarországi gazdákat kárpótolja. (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból.) Ha megnézzük a két összeg különbségét, ez tizenhatszoros, tisztelt képviselőtársaim - még vidéken is így számolnak a gazdálkodók -, márpedig a kárarányokban közel sincs ekkora tétel. Tehát teljesen egyértelmű, hogy ki járatja a bolondját a termelőkkel.
A kormány a nyári betakarításokat követően azonnal intézkedett a kárenyhítés tekintetében, hisz július 22-én már közzétette a kárenyhítés lehetőségeit: ebben 10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 50 milliárdos, nagyon kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget biztosított. Aki ismeri a jogszabályt, nem mond ilyet, mint a képviselő úr, ugyanis abban teljesen világosan le volt írva, hogy a végleges kárenyhítő támogatás kifizetése a keletkezett károk arányában történik, tehát a 10 milliárd forint visszaosztására november 30-a után, az ilyen károk bevallása révén kerül sor. Nyilvánvaló, ez így is fog megtörténni, és így is fog a termelőkhöz eljutni, az ön állításával szemben még ez esztendőben, tehát december hónapban.
Ami pedig a tartósítóipari termékek exportpiaci támogatására vonatkozik, ezek a támogatások 2001-ben megszűntek. 2000-ben már az önök kormánya is minőségjavító támogatásokat indított el. Ez azt mutatja, hogy önök is figyelembe vették az európai uniós támogatási előirányzatokat. A kérdés tehát az, képviselő úr, hogy ön akkor ezt miért kéri számon rajtunk, hogy a csatlakozás időpontjában nekünk más módon kell eljuttatni a termelőkhöz a pénzeket. (Folyamatos zaj.) Mi 2002-től szélesítettük azt a termékkört, amelyet az ön által említett kertészeti termelés vonatkozásában támogatásban lehetett részesíteni, csaknem tíz termék került fel erre a listára. Az, hogy az Európai Unióban csak az ipari paradicsomra, a vilmoskörtére és az őszibarack befőttnek való változatára lehet támogatást adni, a csatlakozásunk része. De ezen túl is, a csatlakozás után is pályázatos úton támogatáshoz juthatnak ezek a termelők, a csemegekukoricára is lesz ilyen támogatás.
Ezenkívül teljesen egyértelmű, hogy a területalapú támogatáshoz a Medgyessy-kormány döntése értelmében a kertészeti tevékenységet végzők is hozzájuthatnak, 1 hektár fölötti gazdálkodás esetén 17 ezer forint/hektár normatív támogatást vehet igénybe minden olyan termelő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), aki a jó mezőgazdasági állapot szerint karbantartja a földterületeit.
Tehát, képviselő úr, az ön által mondottak nem felelnek meg a valóságnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me