DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Amíg hazánknak 1995 és a 2000. év vége között liberális gazdaságpolitikája volt, addig a beruházások nőttek, addig a kis- és középvállalatok tudták (Dr. Áder János: Hát ez elképesztő! Ez egészen elképesztő!), hogy mikor, hogyan hozzanak létre munkahelyeket, addig a befektetők folyamatosan érkeztek, és addig 1995 és 2000 között évente a beruházások növekménye világosan mutatta a munkaerő foglalkoztatásának lehetőségeit, egyben jövedelmet, bevételt teremtett a költségvetés számára további adócsökkentés érdekében. Az ehhez történő visszatérés jeleire ennek az évnek a harmadik negyedévében újra növekedésnek indultak a beruházások a feldolgozóiparban, a feldolgozóipari gépberuházások 26 százalékkal, általában a feldolgozóipari beruházások 16 százalékkal nőttek.
Tehát amikor a kormány szilárdan elkötelezte magát a fordulat mellett, és azt mondta, hogy a 2004-es költségvetésben támogatja a deficit csökkentését, támogatja azt, hogy a jövedelmeket az adófizetőknél kell hagyni (Mádi László közbeszól.), támogatja azt, hogy az amortizációs szabályok megváltoztatásával lehetővé kell tenni, hogy a gépberuházók, a munkahelyteremtők élvezzenek előnyt, akkor érdekes módon egyszerre mintegy fél éven belül a kihelyezett fejlesztési hitelek állománya mintegy 20 milliárddal nőtt meg a hosszú lejáratú kölcsönöknél, a likviditási hitelek állománya 18 milliárddal nőtt meg, és a harmadik negyedévben a bejövő részesedésvásárlásokban megmutatkozó befektetett tőke is közel 590 millió euróval nőtt.
A liberális gazdaságpolitika azért kell hogy érvényesüljön az országban, hogy világossá tegyük, ez az az ország, amely versenyképesen szorozni akarja a munkahelyek számát, szorozni akarja az adófizetők számát, szorozni szeretné azokat, akik jövedelemmel rendelkeznek, és meg akarja teremteni a különböző régiók közötti felzárkózás gazdasági feltételeit. Ez a gazdaságpolitika a reformokat akarja folytatni. Nem véletlen, hogy a 2004-es költségvetés éppen a nyugdíjreform folytatásaképpen egy négy évre elhalasztott döntést, nevezetesen, hogy a megtakarításokból a magánnyugdíjpénztárak támogathassák a beruházások finanszírozási igényét, helyreállítja és folytatja. Nem véletlen, hogy ebben a kormányban fogalmazódott meg a közigazgatás és az átfogó, az üzemméretekhez igazodó fejlesztések, tehát a régiós fejlesztések kidolgozásának igénye. Nem véletlen, hogy ez a kormány akarja a Versenyképességi Tanácsban megtárgyalni a befektetőkkel, az üzleti szervezetek résztvevőivel a további lehetséges adócsökkentések, egyszerűsítések és átláthatóságot elősegítő javaslatok sorát. Nem véletlen, hogy ezért szeretnék nagyon sokan a hátam mögött azzal támogatni ezek meghiúsítását, hogy javasolják, hogy forduljunk és más irányt vegyünk, ne ezt a politikát folytassuk.
(11.50)
Viszont lévén, hogy 1995-2000 között éppen a liberális gazdaságpolitika teremtette meg az önök regnálásának a lehetőségeit is (Derültség az ellenzéki oldalon.), ezért fordulunk ide és folytatjuk 2004-től a reformok, az adócsökkentés, a kiszámíthatóság és a beruházók ösztönzésének a politikáját. Beruházók alatt kis- és középvállalatokat éppúgy értünk, mint nagybefektetőket. Ehhez kérek támogatást, mert ez valóban nemzeti ügy.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me