DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Noha az elmúlt napokban sok szó esett az egészségügyről a parlamentben, mégis szükségesnek tartom, hogy napirend előtt szóljak a kormány szándékáról, hogy eltökélt az egészségügyi reform folytatásában.
Az elmúlt héten erről szólt a miniszterelnök úr, amikor átadta rendeltetésének a szolnoki Hetényi Kórház új létesítményeit. Ezen a héten a kormány meghozza azokat a döntéseit, amelyek az egészségügy reformjában új szakasz kezdetét jelentik. A legfőbb célunk, tisztelt Országgyűlés, az, hogy a jelenleginél igazságosabb hozzáférést biztosító, korszerű szerkezetben működő, ellenőrizhető, és a betegek számára a jelenleginél jobb minőséget eredményező, az uniós csatlakozás utáni helyzetben is versenyképes, és nem utolsósorban finanszírozható egészségügyi szolgáltatási rendszert alakítsunk ki.
A kormány építeni kíván az elmúlt tíz évben megvalósított reformlépések pozitív eredményeire, de felülvizsgálja azokat a korábbi döntéseket, amelyek részben vagy egészben nem állták ki az idő próbáját. Az egészségügyi rendszer átalakítása új szakaszának az a lényege, hogy a már bizonyítottan eredményes modellkísérletek alapján az irányított betegellátást szervezzük rendszerré, tegyük általánosan választhatóvá, és hasznosítsuk a tapasztalatokat az egységes, szolidarisztikus egészségbiztosításon belül. Megjegyzem, hogy ez a modellkísérlet az előző kormány időszakában indult el, de valamennyi parlamenti párt, így a Magyar Szocialista Párt is támogatta.
Természetesen nem ez az egyetlen eleme az egészségügyi reformnak. Szeretném kiemelni más kapcsolódó további lépéseinket. Növeljük az Egészségbiztosítási Pénztár vásárlói szerepét, átalakítjuk az intézményi finanszírozást, 40 milliárdos hitelprogrammal támogatjuk az egészségügyi vállalkozásokat, az intézményi működési formák átalakítását. Az egészségszámla bevezetésével szolgáltatásvásárlási funkciójában megerősödve alakul át az egészségpénztári rendszer. Elkészült az ápolásbiztosítás koncepciója, és jövőre új lendületet kap az ágazati informatikai rendszer fejlesztése, a lakossági és betegtájékoztatás korszerűsítése.
Rövid az idő ahhoz, hogy az egészségügyi reform új szakaszának valamennyi fontos elemét felsoroljam. A kormány e heti ülésén első olvasatban tárgyalja az új szakasszal kapcsolatos intézkedésekről szóló előterjesztést. A múlt heti, egyébként túlnyomórészt sajnos meddő politikai vitanapon, több ellenzéki képviselőtársam, más-más aspektusból ugyan, de jelezte, hogy pártja nyitott politikai egyeztetésre. Szeretném jelezni, hogy a kormány állásfoglalását követően az általa elfogadottak alapján fogjuk kezdeményezni a négypárti egyeztetést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A még nem hivatalos információk szerint az Alkotmánybíróság ezekben a percekben hirdeti ki azokat a határozatait, amelyek a kórháztörvény elfogadásával kapcsolatban benyújtott köztársasági elnöki és más indítványok elbírálását tartalmazzák. Az eddig hozzám eljutott hírek szerint az Alkotmánybíróság döntéséből következik néhány dolog. Természetesen tudomásul vesszük az Alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor azt őszinte sajnálattal fogadjuk, hogy a kórháztörvény eljárási vita áldozatává válik. Hiszen, ha ez így lesz, akkor olyan törvényről van szó, amely az egészségügy átalakításának irányt szab, és hatályon kívül helyezésével fontos szakmai és pénzügyi garanciák esnek ki. Ugyanakkor megnyugtató számunkra, hogy az Alkotmánybíróság nem a törvény tartalmának vizsgálata alapján nyúl a hatályon kívül helyezés eszközéhez. A sajtó által már napok óta taglalt várható döntésekből levonható az a következtetés tehát, hogy nem tartalmi, hanem eljárási okokból történik a hatályon kívül helyezés.
Azt mondhatom, tisztelt Országgyűlés, hogy az Alkotmánybíróságnak ez a döntése nem akadályozza semmilyen módon az egészségügyi reform folytatását, a kormány elszántságát a betegellátás javításában. De közösen kell keresnünk azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyek az említett szakmai és pénzügyi garanciák helyét újra megtalálják a jogi szabályozásban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me