DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Az adott kérdésben két dolgot érdemes tisztázni itt, a Ház nyilvánossága előtt is, mert úgy tűnik, hogy az elmúlt napok politikai szócsatájában a lényegről mintha nem esne szó. A lényeg pedig arról szól, hogy egy finanszírozási probléma részbeni megoldását szolgálja az az intézkedés, amely a múlt héten a kormány ülésén született.
A finanszírozási probléma pedig abban fogalmazható meg, hogy 2003. év elején mintegy 550 milliárd forint összegű volt Magyarországon a lakosság által felvett, támogatott hitelállomány, amelynek a nagysága 2003. év végére mintegy 1400-1500 milliárd forintra fog változni. Ez azt jelenti, hogy a 2003. évben év elején összesen mintegy 150 ezer ilyen jellegű szerződés volt Magyarországon megkötve, aminek a száma 2003. év végére mintegy 330 ezerre változik.
Nagyon fontos az a momentum is, hogy ellentétben azokkal a hírekkel és ellentétben azokkal az értelmezésekkel, amelyek széles körben és nagy számban elhangzottak az elmúlt időszakban, a most meghozott intézkedés nem érinti az eddig megkötött szerződések kamattámogatását - az eddig megkötött lakáshitel-szerződések kamattámogatását nem érinti. Azaz amire a frakcióvezető asszony hivatkozott az imént, a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, a televízióban ma reggel elhangzott nyilatkozata szerint úgy tűnik, hogy ha pontos tájékoztatást kapott a munkatársaitól, akkor őt sem zavarja az intézkedés maga, hiszen a mondat úgy hangzott, hogy ha ez így lett volna, abban az esetben nem volna semmi baj. Márpedig így van, azaz az eddig megkötött felső kamatplafon 5 százalékos, illetve a felső kamatplafon 6 százalékos mértéke az összes megkötött, ahogyan elmondtam a számot, nagyjából 330 ezer hitelszerződés esetében nem változik az intézkedések eredményeképpen.
Az intézkedések eredményeképpen két dolog fog változni a későbbiek során, nevezetesen: az azt követő, tehát a 22-e utáni szerződések esetében magasabb lehet a kamat mértéke. Azért mondom így, hogy magasabb lehet, mert a jelenlegi jegybanki alapkamat és a jelenlegi állampapírhozamok mellett valóban magasabb kamatmérték jön, azonban mindannyian úgy gondoljuk - és ebben a Magyar Nemzeti Bank elnökével, Járai Zsigmonddal is egyetértett a kormány -, hogy miután átmeneti jegybanki alapkamat-emelésről volt szó, a jegybanki alapkamat csökkenésével, illetve az állampapírhozamok csökkenésével a későbbiek során a kamatmérték kedvezőbbé fog válni. Azaz reális lehetősége van annak, hogy a következő évben az eddigi kamatmértékek terheljék az ezt követően hitelszerződést kötőket is.
Az igazi véleménykülönbség tehát abban van, és erre szeretném a figyelmet még egyszer felhívni itt, a reagálás végén, hogy nem arról folyik a vita, hogy 10, 15, 20 vagy 40 milliárd forintos költségvetési teher-e az, amit kamattámogatásként ki kell fizetni, hiszen több mint 100 milliárd forintos az a teher, amit a következő évi költségvetésből az állami költségvetés az eddig felvett hitelek és az ezt követően megkötött hitelszerződések kamattámogatásaként ki fog fizetni, hanem az igazi probléma abban volt, hogy Magyarországon immáron a lakosság is nagy arányban, a vállalkozások is jelentős mértékben és az állam is az adós kategóriába került, azaz a hitelfelvevő kategóriába került, és ez finanszírozási nehézséget okozott Magyarország számára. Ez az intézkedés ebben segít Magyarországnak megoldást találni, nevezetesen hogy a lakossági eladósodás mértéke ne legyen olyan gyors, és ne növekedjen olyan mértékben, mint amilyen mértékben a 2002. és a 2003. évben növekedett.
Még két számot szeretnék ennek kapcsán megemlíteni: az egyik, hogy az összes felvett hitelállomány 64 százaléka volt használt lakáshoz felvett hitel, azaz messze nem olyan arány alakult ki a hitel belső összetételében, mint amilyet korábban vártak, korábban szerettek volna a nagymértékű lakásépítés pozitív gazdaságélénkítő hatásában hívők, a rendeletet megalkotók is. A másik érték, hogy a használt lakások vásárlásánál a kedvezményes hitel nagysága átlagosan 4,5 millió volt, ami azt jelenti tehát, hogy a mostani 5 millió forintban meghatározott kedvezményes hitel, limithitelplafon egyáltalán nem a nagy részét érinti a hitelfelvevőknek, illetve a lakást vásárolni szándékozóknak.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(11.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me