DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt mögöttem bekiabáló Képviselőtársaim! (Nagy zaj.) Egy ponton érdemes volt az elmúlt időszakban érveket elmondani, mert frakcióvezető úr hozzászólásából már nyilvánvaló, hogy revideálták korábbi nézetüket. Frakcióvezető úr már nem érvelt azzal a téves érvvel, amelyet még ma reggel is használtak a Fidesz vezetői, nevezetesen, hogy a múlt heti kormányintézkedések a korábban hitelszerződést kötötteknek drasztikusan növelnék a terheit. Köszönöm szépen, hogy ezt megértette frakcióvezető úr, és örülök annak, hogy legalább már ebben nincs vita közöttünk. (Nagy zaj.)
A következő dolgot szeretném elmondani: miután frakcióvezető úrtól idézték ma már a Házban, hogy felelősséggel kell szólni minden egyes kérdésről, ezért szeretném kérni az ellenzék felelősségvállalását is abban, hogy ha lehet, ne azzal érveljenek, ami nem érv, nevezetesen, hogy bárki 10 millió forintos költségvetési tétel miatt hozott volna intézkedést ebben a kérdésben az elmúlt héten. (Közbekiáltások: 10 milliárd forint! - Dr. Áder János: Gál J. Zoltán mondta! - Nagy zaj.) 10 milliárd forint - köszönöm szépen, hogy figyelik a szavaimat és helyesbítik, ha szükséges.
Szerencsére nem erről van szó, hanem arról, amit már többször elmondtunk - de most ismételten szeretném elmondani -, hogy Magyarországon a jelenlegi helyzetben úgy a költségvetés, mint az államháztartás, úgy a vállalkozások, a magyarországi vállalkozók, mint a lakosság eladósodási helyzetbe került az elmúlt időszakban. (Nagy zaj. - Dr. Magda Sándor: A Fidesz miatt! - Közbekiáltások ellenzéki oldalról: Ennek a kormány az oka!) Miután a kormány része a költségvetésnek, képviselő urak, ebből következően... - nyilvánvalóan a kormány is része a költségvetésnek, mint ahogy azt már említettem. A kormány a maga részéről a több mint 200 milliárd forintos 2004. évi visszalépéssel a minisztériumok költségvetésében megtette az első lépést annak érdekében, hogy az eladósodottság ne növekedjen a továbbiak során. A vállalkozások eladósodása növekedésének örülünk valamennyien, hiszen ezzel előrehoznak fejlesztéseket, ezzel Magyarországon munkahelyek létesülnek, a magyarországi exportkapacitások bővülnek, és a magyarországi termelési lehetőségek szélesednek.
Annak érdekében, hogy a lakosság eladósodásának az üteme ne nőjön olyan mértékben, mint amilyen mértékben 2003-ban nőtt, ezért szükséges volt… (Nagy zaj.) Mondják itt a képviselő urak, hogy hadd döntsék el. Eldöntheti mindenki, bárkinek, bármilyen feltétellel szabad felvenni hitelt. (Egy hang a Fidesz soraiból: Mi az hogy! - Derültség.) Amit ez az intézkedés eredményez, az pusztán az, hogy mind a hárommillió család közös tehervállalásával ne generáljunk olyan hitelfelvételt, amely néhány tízezer, maximum százezer család hitelfelvételét ösztönzi.
A mostani intézkedés nem arról szól, hogy a továbbiakban bárki ne vehetne föl hitelt. A mostani intézkedés arról szól, hogy a valamennyiünk által befizetett adóforintokból ne támogassunk minden mérték nélküli, minden nagyságot elérő hitelfelvételt. (Nagy zaj és közbekiáltások az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me