HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Tisztelt Kormányoldal! Önöknek, a kormánynak és a kormányoldalnak néhány órája van, hogy döntsön, hogy döntsenek a magyar gazdaság, a magyar nemzet jövő esztendejéről, és nagy az önök felelőssége, hiszen a sors és a választók akarata önökre bízta a kormányzás felelősségét akkor, amikor a magyar nemzet az Európai Unióhoz csatlakozik.
Az önök kormánya másfél esztendeje rossz irányba vezeti a gazdaságot és az országot. A gazdasági kihívásokra adott válaszaik rendre elhibázottak. Az önök kormánya elérte, hogy az adósságállomány másfél év alatt 2300 milliárd forinttal nőtt. Az önök kormánya elérte, hogy az erős forint erőteljesen meggyengült. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van!) Az önök kormánya elérte, hogy a csökkenő infláció ismét növekedjék, és az önök kormánya elérte, hogy az alacsony lakáshitelkamatok növekedjenek, és miután a kormány tagjai éltek az előző kormány biztosította lehetőséggel, százezreket zárnak el az első lakáshoz jutás esélyétől. Pedig önök a választások idején azt ígérték, hogy a Fidesz-MDF-kormány jó döntéseit nem változtatják meg, sőt a kedvezmények körét tovább bővítik. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez így is van.) Erre a következmény és a válasz a következő volt. Először a felvehető hitelek összegét csökkentették 30 millióról 15 millió forintra, és most a használt lakás esetében 5 millióra; majd az adótörvények módosításával az adóból leírható összeget 240 ezer forintról 120 ezerre, és az igénybevétel lehetséges időtartamát 20 évről 5 évre csökkentették; és miközben egyre világosabbá vált, hogy önök ebben a kérdésben sem fogják választási ígéreteiket betartani, hiszen nevesítették, hogy a lakástámogatási rendszert ebben a formában fenntartják, a kormánytagok éltek a lehetőséggel: Magyar Bálint, Kökény Mihály és Csabai Lászlóné felvették a kedvezményes lakáshitelt. (Felzúdulás az ellenzék soraiban.) És ez nem is baj, de ha a kormány a maradék jó hírét meg akarja óvni, akkor az érintett kormánytagok nem tehetnek mást, mint szolidaritásukat kifejezve egyfelől a később hitelt felvevőkkel, másfelől saját kormányukkal, egyoldalúan módosítják hitelszerződésüket, és nem a Fidesz-MDF-kormány, hanem a saját kormányuk, az MSZP-SZDSZ-kormány döntése alapján fizetik majd hiteleik kamatait. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van! - Ezt várjuk! - Az elnök csenget.) Nem igaz, hogy a kamatemelés nem lesz visszamenőlegesen negatív hatású, hiszen aki változó kamatra vette fel hitelét, és a hitelfelvevők 40 százaléka ilyen, már a legközelebbi jövőben rosszul jár, és az új szabályok szerint fizeti a részleteket. Egyelőre nem tudjuk, hány család számára lesz megfizethetetlen a 10-20 ezer forinttal megnövekedő törlesztő részlet, hány család álmai mennek tönkre.
Az önök kormánya, az önök szociáldemokratának nevezett kormánya, tisztelt uraim és hölgyeim, sodródik. Milyen szociáldemokrata kormány az, amely adórendszerével a bérből és fizetésből élőket, a kisjövedelműeket sújtja leginkább? Milyen szociáldemokrata kormány az, amely a tőkejövedelmek 100 milliárdos nagyságrendű adóbevételéről lemondva, a kisemberek adóforintjait szedi be, csak azért, mert a szegények érdekérvényesítő képessége sokkal kisebb? Milyen kormány az, amely visszamenőleges hatállyal módosítja a jövedéki adótörvényt, ezzel törvényesíti a törvénytelenséget, és hozzávetőleg 40 milliárd forintnyi jogos adóbevételről mond le? Létezik-e olyan kormány, amely 7-10 milliárd forintnyi megtakarítás reményében - ugyanis ennyit jelent a lakáshitelek kamatemelése - képes fiatal családok tízezreit megfosztani az első lakáshoz jutás lehetőségétől? Sajnos létezik ilyen kormány, és ez az önök kormánya. És az út, amin önök járnak, ahogy mondtam, rossz. Nem az ellenzék, hanem az utóbbi hetek eseményei, a forint gyengülése, a jegybanki alapkamat drasztikus emelése, a lakáshitelek kamatainak emelése bizonyítja, hogy önök rossz úton járnak.
Önök azt állítják, az előző kormány felelős mindenért. Ha így is lenne, akkor önök mit csináltak az elmúlt másfél esztendőben? A visszamutogatás ideje, úgy gondolom, lejárt; a mostani helyzet az önök döntéseinek a következménye.
Van még néhány órájuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy döntsenek, és hogy jól döntsenek. Van még néhány órájuk, hogy ezt az elfogadása előtt megbukott költségvetést visszavonják, átdolgozzák, és ha ezt teszik, ez egy bölcs döntés, és jobb belátni a hibát, mint a hibás döntést tovább erőltetni, akkor a Magyar Demokrata Fórum partner lesz abban, hogy még ebben az esztendőben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy új, átdolgozott költségvetése legyen a Magyar Köztársaságnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me