KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Csak üdvözölni lehet azt a határozottságot és elszántságot, amit a kormány és a miniszter úr mutat (Derültség a Fidesz soraiban.), hogy folytatni kívánják az egészségügyi rendszer átalakítását.
Meg kívánom jegyezni, hogy a mai alkotmánybírósági döntés a kórháztörvényről az utat nem kérdőjelezi meg. Reméljük, hogy nem lehet eltántorítani ezek után sem a kormányt, sem a miniszter urat a megkezdett reformok útjáról. (Moraj az ellenzéki sorokban.) Eddig még ugyanis minden kormány részéről zátonyra futott az egészségügy átalakítása, mert engedték magukat lobbiérdekektől, orvoscsoportoktól és bürokráciák nyomásától befolyásolni.
Tizenhárom évvel a rendszerváltást követően piacgazdaság működik Magyarországon, esetleges piaci viszonyok alakultak ki az egészségügyi ellátórendszerben. Beteg és egészséges embertársainknak, de az egészségügy beszállítóinak is elegük van a túl sok esetlegességet hordozó rendszer kiszámíthatatlan és protekcionista működéséből. Ha a bürokratikus központi szabályozás marad továbbra is, akkor az elosztásban, termelésben pazarló, a piac kizárásával egyben a pazarlás korlátait is kizáró egészségügyi rendszert korlátozunk, tisztelt képviselőtársaim.
Nagyon bízom benne, hogy a miniszter úr által jelzett négypárti egyeztetés kezdeményezését az ellenzék is elfogadja, mert az egészségügy átalakítása össznemzeti érdek. Hiszek abban, hogy a Medgyessy-kormány és ön, miniszter úr, képes előkészíteni, a pártok közreműködésével pedig nemzeti konszenzust kialakítani az egészségügy átalakítása céljából a betegek, a fogyatékkal élők, az egészséges gyermekek és egészséges felnőttek érdekében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kívánok a miniszter úrnak és a kormánynak ehhez jó erőt és elszántságot. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Éljen!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me