KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt héten kezdtük azt a vitát, amit most folytatunk, akkor a forint körül kialakult helyzetet beszéltük meg, és akkor elhangzottak javaslatok az ellenzék részéről, hogy vonjuk vissza a költségvetést, hogy legyen négypárti tárgyalás, mert nekik vannak jó szándékú javaslataik; majd ugyanazon a napon a kérdés-interpellációs időszakban az ellenzék újabb és újabb kiadásnövelő javaslatokat tett a parlamentben, és azt teszi folyamatosan azóta is, a kormányon mindenféle olyan intézkedést kér számon, amelyek tíz-, esetleg százmilliárddal növelnék a kiadásokat.
Ugyanakkor pedig, tisztelt képviselőtársaim, vannak bizonyos tanulságai annak, ami kialakult, hozzátéve természetesen, hogy önmagában a gazdaság állapota most nem indokolta azt a válsághangulatot, ami a forint körül kibontakozott, de kétségkívül jelezte, hogy probléma van összességében a költségvetés hiányának alakulásával, a külső eladósodás növekedésével, probléma van a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája és a kormány gazdaságpolitikája közötti ellentétekkel, és persze probléma van az ellentmondásos nyilatkozatokkal, amelyek után ellentétes cselekvés következett be. Mindenesetre egy tény: vannak tanulságai a kialakult helyzetnek, amelyeket le kell vonnunk.
Az első tanulság, hogy a kiadások nem növelhetőek korlátok nélkül. Rossz és félrevezető az a politika tehát, amely folyamatosan a kiadások növelésére tesz javaslatokat, mert az ilyen következményekhez vezet. Arról nem beszélve - másrészt -, hogy a kiadások növelése maga után hozza a törekvést a bevételek növelésére is, vagyis az adóterhek emelését, ami viszont olyan terhet jelent a gazdaságnak, hogy fékezi egész egyszerűen a fejlődését, ami a későbbiekben nem jó egyikünknek sem. Természetesen fel kell hagyni azzal a gyakorlattal is, hogy folyamatosan, újra és újra minden terület ígéreteket kapjon, amelyek a végén vagy nem teljesíthetőek, és akkor csalódást okoznak, vagy ha teljesíteni akarják őket, akkor pedig a gazdaságra elviselhető következményekkel járnak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Éppen ezért, tisztelt képviselőtársaim, mi azt javasoljuk, hogy nézzünk szembe a kialakult helyzettel, vonjuk le a tanulságait mindannak, ami ezen a téren történt, és ennek megfelelően cselekedjünk. Ezt tette a kormányzat lényegében a lakástámogatási rendszer megváltoztatásával, ami egy nehéz, természetesen népszerűtlen, és egyébként elengedhetetlenül szükséges, bátor lépés volt, bármi is hangzik el ennek bírálatául.
Nem lehet megállni, tisztelt képviselőtársaim, ezen az úton, sőt tovább kell menni; ha valóban azt akarjuk, hogy a gazdaság olyan állapotban legyen, hogy tartósan, hosszabb időn keresztül mutat növekedést, és ezen keresztül termeli meg mindazokat a többleteket (Dr. Répássy Róbert közbeszól.), amelyek szükségesek ahhoz, hogy a különböző területeken jobb helyzetet lehessen teremteni, akkor bizony be kell látni: további intézkedésekre van szükség. Át kell gondolni, hogy helyes-e az a szociálpolitika, amit jelenleg folytatunk, nem kellene-e sokkal erőteljesebben a rászorultság elvét érvényesíteni, mert a Szabad Demokraták Szövetsége szerint igen; nem kell ugyanis azokat támogatni, akik arra nem szorulnak rá, igaz, nem is kell tőlük a pénzt erre elvenni, ott kell hagyni náluk, ezért kell az ő esetükben csökkenteni az adókat.
Továbbra is kézben kell tartani a kiadási oldalt, ami nem egyszerűen csak a szigorú költségvetési politikát kell hogy jelentse, bár azt is, hanem a reformok megindítását. Megjegyzem, az elmúlt négyéves kormányzati ciklus ennek hiányában telt el; ha a képviselőtársaim visszagondolnak, nem tudnak egyetlen területet sem mondani, ahol bármelyik elosztási rendszerhez érdemben képesek lettek volna hozzányúlni. Márpedig a jövő érdekében, most már látszik, ez elengedhetetlen, szorgalmazzuk is a közigazgatásban, az egészségügyben, más területeken az átalakítások elindítását, amelyeket egyébként a kormány is most elindított.
Végül, ha ennek a politikának a következményeként van növekedés, akkor a többleteket a mi véleményünk szerint az adók csökkentésére és a járulékterhek csökkentésére kell fordítani, valamint a versenyképességünk fokozására (Az elnök jelzi az idő leteltét.), mert hosszú távon csak ez jelent egy egészséges, erős gazdaságot, fejlődő országot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me