LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Sokan sokféleképpen kommentálták a kormány szerdai döntését. Engem legjobban mégis Áder János frakcióvezető úr egy mondata ragadott meg, és ezt tartom a legtanulságosabbnak a magam számára is. Ő tudniillik így szólt: a gazdaságot érintő fontosabb kérdésekről beszélni csak nagy körültekintéssel, felelősséggel lehet. Milyen igaz! És milyen jó lett volna, ha a Fidesz elnöke ezúttal hallgat a Fidesz frakcióvezetőjére, és nem viszi a nyilvánosság elé nézeteltérését volt pénzügyminiszterével, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnökével, aki egyetértett az intézkedésekkel.
Értem én a helyzetet, hiszen mi tagadás, eddig inkább az MSZP-t szokták vádolni azzal, hogy belső vitáit feleslegesen kitálalja, de most mégis azt láttam, hogy az Orbán-Torgyán-kormány két pénzügyminisztere tökéletesen az ellenkezőjét mondja: Varga Mihály elítéli a lakástámogatás változását, Járai Zsigmond pedig szükségesnek tartja azt.
(11.20)
És éppen a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem is nagyon mondhat mást. (Dr. Áder János folyamatos közbeszólásai.) Hiszen a lakástámogatás a bank 3 százalékos kamatemelése következtében és pontosan annak mértékében változott. Az új szerződők pontosan azzal a 3 százalékkal fizetnek több kamatot, amivel most a jegybanki alapkamat megemelkedett. A régi, érvényben lévő szerződésekre a költségvetés természetesen továbbra is vállalja ezt a többletterhet. És ma reggel egy tévéműsorban örömmel tapasztaltam, hogy innentől kezdve nincs vitánk Orbán Viktor úrral sem, hiszen amikor őt erre, a kamatplafon érvényben lévésére figyelmeztette Betlen János riporter, akkor azt felelte: “Ha ez így volna, abban az esetben nem volna semmi baj.” Köszönjük az egyetértést és a támogatást. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ez nincs így!)
Amit viszont érdemes meggondolni, hogy mi lesz a jövőben kötendő szerződésekkel. A jövőt illetően a kormánynak két választása volt. A kérdés az, hogy ki fizeti a plusz 3 százalékot: a kedvezményes hitelhez jutók, vagy mindenki más, köztük olyanok, akiknek álmukban sincs lehetőségük hitelt felvenni. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Miniszterként van?) Az egyik lehetőség szerint a költségvetés, vagyis a közpénz ugyanannyi forinttal támogatja a kedvezményes hitelt felvevőket, mint eddig, de a plusz 3 százalékot már többlettámogatással nem fedezi. Csak hogy konkrét számokat is halljunk: egy 15 milliós kedvezményes hitelhez jutó havi 80 ezer forint kamattámogatást kap, és jól teszi, ha felveszi, hiszen erre törvényes lehetősége volt. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) Emellett jut még... Nagyon kínos lenne, ha most megkérdezném a Fidesz-frakciót, tegye fel a kezét, aki kedvezményes lakáshitelhez jutott - nem kérdezem, mert jól tette, ha felvette. (Derültség az MSZP padsoraiból. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Kérdezze meg! - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Most a hangokból úgy hallom, hogy legalább negyvenen jelentkeznek önként - köszönöm szépen. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Elég volt!)
Ugyanez az összeg havi 7 milliós... (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Ha már a létszámot összeszedtük, akkor folytatnám! Ugyanez az összeg havi 7 milliós (sic!) hitelfelvétel esetén közel 40 ezer forint. Az első megoldás szerint továbbra is ennyi közpénzre számíthat, aki szerződést köt, de az összeg nem növekszik. Természetesen volna másik út is: a plusz 3 százalék kamatot közpénzből, a támogatás megnöveléséből fedezni. Ez esetben a 15 milliós hitelfelvevőnek jutó egyhavi támogatás már több mint öthavi minimálnyugdíj összegével volna egyenlő. Tudom, jól jönne ez is minden építkezőnek, de ennyit már nem tud az ország segíteni.
Ezért a kormány az első, igazságosabb megoldást választotta. Ez egyébként tökéletesen egyezik azokkal az arányokkal, amelyekkel 2000-ben bevezették a lakástámogatást, akkor is a mostanihoz hasonló, 13 százalékos volt a jegybanki kamat, és mit ad isten, pontosan 8 százalékot fizetett a hitelfelvevő. Csak azt nem értem, miért tartják ugyanezeket a számokat most felháborítónak azok, akik annak idején vívmánynak tartották?!
És még egyet nem értek: miért javasolják olyan kitartóan a költségvetés újra való benyújtását? Mardos a kíváncsiság abban a tekintetben, hogy min akarnak változtatni. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A költségvetési vitában elmondtuk.) Három kérdésre várnánk választ, egy: a Fidesz az elfogadott 3,8 százalékot növelni vagy csökkenteni akarja? Kettő: visszavonja-e az 1600 milliárd többletkiadásra vonatkozó javaslatát? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Leszavazták!) Három: ha csökkenteni akarja a hiányt, hol akar megszorítani? (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A kormány!) És erre rossz válasz az, hogy takarékoskodjon az állam, hiszen azt már megtette. (Moraj a Fidesz padsoraiból, közbeszólások ugyanonnan: Jaj! Ugyan!)
Azt hiszem, nem véletlen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre, pedig elkelne az őszinte beszéd (Az elnök megkocogtatja a csengőt. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Vége!), hiszen ahogy Áder János mondta, ezekről a kérdésekről...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me