DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az Európai Unió és az Európai Unióhoz csatlakozó országok szándéknyilatkozatot tettek, miszerint megszüntetik a szegénységet, és csökkentik a kirekesztést minden olyan társadalmi csoport esetében, amely pillanatnyilag a társadalmi kirekesztés áldozata. Így elsődlegesen a romák társadalmi csoportja érdekében indítottunk el egy olyan programot, amely tíz évre szól.
Azért gondoltuk azt, hogy tízéves programmal indítunk, mert a társadalmi integráció kiteljesedéséhez, a munkanélküliség megszüntetéséhez, a szegénység felszámolásához, úgy gondoljuk, egymásra épülő, folyamatosan építkező, hosszú távú programot kell megvalósítani. Ebben a programban segítséget ajánlott fel a Világbank, az Európai Unió és a Soros Alapítvány. Az ő támogatásukkal és a részt vevő országok igényeinek felmérése után a tíz részt vevő ország támogatásával együttesen közös nemzetközi programot kezdünk el, amelynek az elnevezése roma integrációs évtized.
Ennek a célja az, hogy felgyorsítsa a roma lakosság gazdasági helyzetének és társadalmi integrációjának folyamatát. Egyértelmű, kvantitatív nemzeti célokat határozunk meg; minden részt vevő ország - tíz ország - nemzeti cselekvési programot fogalmaz meg, amelynek a cselekvési felelőseit a múlt héten megrendezett budapesti konferencián kijelöltük. Megtörtént az egyes országok helyzetének felmérése, annak a megismerése, hogy hol tart a roma integráció a különböző országokban, és kialakítottuk azokat a sztenderdeket, amelyek alapján egy közös, együttes, nemzetközi munka indulhat el.
A roma évtized program szorosan kapcsolódik a millenniumi fejlesztési célok és az Európai Unió szociális integrációs politikájához.
(14.10)
Maximális politikai támogatottságot élvez minden országban, hiszen enélkül a gazdasági folyamatok nem indíthatók be. Ez a konferencia, amelyet egy héttel ezelőtt tartottunk meg Budapesten, azt mutatta, hogy minden részt vevő ország részéről ez a politikai szándéknyilatkozat megtörtént. Egyértelműen és ellenőrizhetően szeretnénk ezt a programot végrehajtani, aminek a monitorozásába bevonunk minden olyan roma szervezetet és egyént, aki szakmailag felkészült, márpedig nagyon sokan vannak, akik erre szívesen vállalkoznak.
A célok a következők: tíz év alatt csökkenteni szeretnénk a roma és nem roma népesség közötti szegénységi ráták különbségét. Ez a szegénységi ráta most rendkívül magas, ahogyan az valamennyiünk számára ismeretes. Az oktatásba a jelenleginél sokkal nagyobb arányban szeretnénk bevonni roma hallgatókat, különösen a középfokú és a felsőoktatásba is. Erre jó esélyeink vannak, ezt mutatják a jelenlegi megnövekedett adatok arra vonatkozóan, hogy hányan részesülnek ösztöndíjban. A munkanélküliséget radikálisan csökkenteni szeretnénk, az élhetetlen telepeket pedig felszámolni kívánjuk, illetve rehabilitálni. Erre az Európa Tanács nemzeti fejlesztési bankjától remélünk segítséget.
Az évtized-irányító bizottság megalakult, és ez az a bizottság, amelynek Magyarország a vezetője, a koordinátora, és elkezdtük azt a munkát, amely teljes erővel 2005-től indul majd meg.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me