SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Néhány héttel ezelőtt itt, a Házban szinte egyhangú támogatással fogadtuk el az egységes munkaügyi nyilvántartás rendszeréről szóló törvényt, amelynek, mint köztudott, elődjét, a munkakönyvet 1992. július 1-jével szüntették meg. Az akkori intézkedés hatására mostanra - és ez részben a törvény életre hívását is eredményezte - igencsak átláthatatlanná vált a munkáltatók és a munkavállalók között a foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartások kezelése. Sajnos nem minden esetben követhetők nyomon és ellenőrizhetők a munkavállalók jogviszonyai, a munkáltatók által foglalkoztatott személyek száma és összetétele, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítései.
A munkakönyv eltörlésével egy időben a munkaadónak megszűnt a foglalkoztatási nyilvántartás vezetésének a kötelezettsége is. Így bizonytalanná vált a munkavállalás körülményeinek pontos, regisztrált ismerete, szűkültek a munkaügyi ellenőrzés lehetőségei a bejelentés nélküli foglalkoztatás területén. Az elfogadott törvény értelmében a bevezetésre váró egységes munkaügyi nyilvántartás a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyokat tartja majd nyilván, és ezzel összefüggésben tartalmazza a munkáltatók és a velük munkaviszonyban álló munkavállalók meghatározott adatait. A nyilvántartás létrehozása és működésének biztosítása érdekében szükséges, hogy a munkáltatók a munkaviszony létesítését és megszűnését rövid időn belül bejelentsék a nyilvántartást működtető szervezet felé, amely nyilvántartási rendszer működését a foglalkoztatási hivatal szervezetébe tartozó Munkaügyi Nyilvántartó Központ végzi az elkövetkezendőkben.
Rengeteg feladat hárul erre a központra: az induló adatbázis kialakítása, a munkaviszony létesítésének és megszűnésének a bevitele, az adatok valódiságának az ellenőrzése, és számtalan más információ. Éppen ezért, merthogy az adatok, információk cseréje, szolgáltatása fog történni, rendkívül fontos, hogy mindez megbízható módon történjen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ezért is kérdezem a miniszter úrtól, hogy mennyire védhetők a tervezett munkaügyi nyilvántartásban szereplő adatok. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me