DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tatai-Tóth képviselő úrnak: a kormánynak az ügyészség felé nincsen utasítási joga, úgyhogy ilyesmit föl se hozzon, mert ez nagyon rossz emlékeket ébreszt. Lehetne egyébként, hogyha az ügyészség kormány alá lenne rendelve - a mai alkotmányos konstrukcióban nem ez a helyzet, úgyhogy ilyen szempontból ezeknek a mondatoknak a felemlítése nem szerencsés.
A másik dolog: egy banki vezetőnek, bár lehet, hogy bizonyos banki vezetők, Medgyessy Péter, Draskovics úr és László Csaba a jogi felelősséget elkerülheti, mert egyszerűen a szabályozás olyan, hogy a pénztáros a bűnt üldöző látószögébe kerül, a bankár, tehát az érdemi vezetők a bank élén pedig nem; de akkor is van felelőssége ezeknek a vezetőknek, mondjuk, vezetői felelőssége.
Ha ön iskolában dolgozott iskolaigazgatóként, akkor önnek is volt vezetői felelőssége akkor, amikor megválogatta a munkatársait. A bankároknak, banki vezetőknek meggyőződésem szerint eredményfelelőssége is van; ebbe az eredményfelelősségbe nem tartozhat bele az, hogy az ügyfelek pénze bárkinek a hibájából, mondjuk, csak a szerencsétlen pénztáros hibájából eltűnjön a rendszerből. Több tízmilliárd forintról van szó. Tehát ne csak jogi felelősséget lássunk magunk előtt, hanem vezetői felelősséget és eredményfelelősséget. Ezeket az urakat ez mindenképp terheli.
Most viszont abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy másokkal szemben akarnak jogi felelősséget érvényesíteni, egy eddigi felügyeleti vezetővel szemben, akinek viszonylag nagy függetlensége volt - azt nem vitatva egyébként, hogy a kormány alárendeltségében működött a felügyelet, tehát ezt én nem kérdőjelezem meg, de azért nagy szakmai függetlensége volt, nem véletlenül az Országgyűlés választotta meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) -, ezt a függetlenséget most önök a törvény átszervezésével mindenképp tompítani akarják. Erről majd a továbbiakban szólni fogunk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me