DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslatnak ahhoz a részéhez szeretnék hozzászólni, amelyik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szól, hiszen önök előtt is ismert, hogy a meglehetősen talányos cím mögött több törvény módosítása húzódik meg. A mi megítélésünk szerint törvény lényege elsősorban a PSZÁF-ről szóló törvénynek a megváltoztatása.
Az elmúlt alkalommal is, amikor az általános vitát folytattuk, kifejtettem azt az álláspontunkat, hogy ez a törvény nem szakmai törvény. Ez a törvény a rossz lelkiismeretű bankároknak a bosszúja, mégpedig azoknak a rossz lelkiismeretű bankároknak a bosszúja, akik a legutóbbi választások óta Magyarországot kormányozzák. Ezek a bankárok előre megmondták, hogy Szász Károlynak mennie kell, ezek a bankárok előre közölték Szász Károllyal is és a nyilvánosság előtt is, hogy milyen sorsot szánnak neki.
A Pénzügyminisztérium ez év augusztus 19-én bejelentette, hogy - idézem - azonnali hatályú vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy milyen fokú felelősség terheli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a K&H bankcsoportnál kialakult helyzetért. A dolog pikantériája, hogy az a László Csaba jelentette ezt be, pontosabban ő indította ezt a vizsgálatot, aki a K&H Banknál vezérigazgató-helyettes volt; ő kíváncsi arra, hogy milyen helyzet alakult ki a K&H-bankcsoportnál. Azt hiszem, ez önmagában is arcátlanság.
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A pénzügyminisztériumi vizsgálatról a szocialisták elnöke, Kovács László külügyminiszterként azt mondta - megint csak idézem -: „Szász Károly a jelek szerint mulasztások sorát követte el. Ezt tisztázni kell. Erre való a fegyelmi vizsgálat. Ha a fegyelmi vizsgálat megállapításai ezt indokolják, akkor a kormány döntést hoz, és a parlament elé viszi.” Ezt mondta Kovács László a kormány nevében.
Tisztelt Ház! Önök találkoztak olyan javaslattal, amely egy fegyelmi eljárás eredményeként került volna ide a Ház elé? Nyilván önök is keresik, hogy hol van az a vizsgálat, hol van annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet Kovács László és a Pénzügyminisztérium beígért. Sehol nincsen, képviselőtársaim. Egyetlenegy fegyelmi vétséget nem találtak Szász Károllyal szemben, ezért azt a megoldást választották, hogy egy törvényben kihúzzák alóla a talajt, egy törvényben megszüntetik az ő posztját, és így kerülik ki azt a törvényes vizsgálatot, amit a jelenleg hatályos törvény előírt volna arra az esetre, ha a kormány el akarja távolítani Szász Károlyt. Tehát, tisztelt Ház, több szempontból egy bosszúállással állunk szemben, amelynek a keretei természetesen a jogállamba nem férnek bele, feszegetik a jogállam kereteit azok a megoldások, amelyeket a kormány előterjesztett.
Hogy alátámasszam, miről is van szó, az előterjesztésből a PSZÁF főigazgatójára vonatkozó részből - az új főigazgatóra vonatkozó részből - teljesen kimaradt a szakmai ügyekben való utasítás tilalma. Ez garantálhatta volna a PSZÁF politikamentes működését, ez garantálhatta volna azt, hogy a jövőben a pénzügyminiszter ne utasíthassa a PSZÁF elnökét. A jövőben a jelenleg hatályos törvénnyel szemben a miniszterelnök javaslatára a kormány nevezné ki hat évre a PSZÁF főigazgatóját, hangsúlyozom, a jelenlegi megoldással szemben.
Ugyanígy hiányossága az előterjesztésnek, hogy a PSZÁF jelenlegi elnöke helyett egy hattagú testület, pontosabban hat ember végezné ugyanazt a munkát, amit a PSZÁF jelenlegi elnöke látott el, egyébként összesen dupla annyi javadalmazásért, mint amennyit jelenleg a PSZÁF elnöke kap. Tehát egy drágább és kevésbé hatékony vezetési struktúra jön létre. Ezen sajnos a módosító indítványok sem változtatnak, sőt inkább rontanak a helyzeten.
Tisztelt Ház! Mivel öt percben van korlátozva a hozzászólás, ezért még más módosító javaslatokhoz is hozzá fogok szólni rövidebb időtartamú felszólalásban.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me