VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Akkor engedjék meg, képviselőtársaim, hogy néhány elemet kiemeljek ebből a politikai koncepciós ügyből, amit előterjesztésnek hívunk. Ez a vita is arról győz meg egyébként, hogy ennek az egész törvényjavaslatnak semmi köze nincs ahhoz, hogy mi történik a felügyelettel, hogy milyen szakmai elvárások fogalmazódnak meg. Kormányoldalról, a kormánypártok oldaláról eddig politikai tartalmú kijelentéseket kaptunk. De szeretnék néhány tartalmi elemet ebből az előterjesztésből megemlíteni.
Mi a különbség a ma hatályos és a javasolt szöveg között? Utasíthatóság. Nézzük meg: a korábbi, a ma hatályos törvényjavaslatban nem utasítható a felügyelet elnöke, ez a rész már az új javaslatból kimaradt, az utasíthatóság tilalma. Nyilván ez egy kézi beavatkozásra is lehetőséget ad; a kézi vezérlésű felügyelet talán tetszetősebb a kormánynak, mint ha nem lehet utasítani.
Az szmsz kérdése. A ma hatályos struktúrában a szervezeti és működési szabályzatot a felügyelet elnöke hagyja jóvá. Ez az új javaslatban a pénzügyminiszter számára ad lehetőséget a struktúra megállapítására. Nyilván minél több lehetőséget kell teremteni a pénzügyminiszternek, hogy beavatkozzon ennek az intézménynek a működésébe, belső működésébe, és reméljük, hogy tulajdonképpen majd át is vállalja a felelősséget azért, ami ennek a struktúrának a kialakítása után történik, és amit a működtetés megkövetel.
A beszámoló kérdése. A felügyelet elnöke ma évente beszámol a kormánynak, ezt szintén egy jogszabály rögzíti, és kötelező jelleggel meg van híva minden kormányülésre vagy azokra a kormányülésekre, ahol a pénzügyi felügyelet munkáját érintő előterjesztések történnek. Ez is megváltozik, talán nem véletlenül: az új jogszabálytervezet azt mondja, hogy a pénzügyminiszter útján kell beszámolni a kormánynak, és a felügyeleti tanács elnöke nincs kötelező jelleggel meghíva a kormányülésekre. Világos itt is a szándék, tisztelt képviselőtársaim: beépül egy szűrő a kormány és a felügyelet közé, pénzügyminiszternek hívják ezt a szűrőt; a Pénzügyminisztériumon, a pénzügyminiszteren keresztül jutnak el az információk a kormányhoz. Kinek jó ez? Nem látom a szándéknak a megalapozottságát.
Ez nyilván óhatatlanul azt is jelenti egyébként, hogy a Pénzügyminisztériumban egy árnyékfelügyelet fog kiépülni egy olyan felügyeleti osztállyal, amelyik majd aztán a szükséges előterjesztéseket, elképzeléseket, gondolatokat egy kellő rostán keresztül megszűrve juttatja el a kormányhoz.
Főigazgató kérdése. Sajnálom, hogy a miniszterelnök úr nincs itt ezen a mai ülésen, mert ugyan a főigazgató vezeti a hivatalt, aki valójában közvetlenül csak a miniszterelnöktől függ, a miniszterelnök nevezi ki és menti föl; ugyanakkor ennek a főigazgatónak a pénzügyminiszter számára kell negyedévente írásban beszámolnia, a munkáltatói jogokat pedig a felügyeleti tanács elnöke gyakorolja fölötte. Ez a hármas kötődés aztán abszolúte nincs végiggondolva, nyilván sebtében készült az előterjesztés; bármilyen kitűnő jogászok vannak a Pénzügyminisztériumban, bármilyen alapos munkát végez Medgyessy Péter kabinetfőnöke, úgy tűnik, hogy itt erre már nem került sor. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a főigazgató instruálható, befolyásolható, a beszámoltatás során pedig a pénzügyminiszter különböző szempontrendszert állapíthat meg, ami alapján a felügyelet elnökének ezt a fajta munkát el kell végeznie.
Nos, azt gondolom, hogy ez is egy életveszélyes módosítás, tisztelt képviselőtársaim: a felügyelet befolyásolása, kézi irányítása van deklarálva ebben a jogszabálytervezetben. Ráadásul a pénzügyminiszter nemcsak a főigazgatót számoltathatja be, hanem a felügyeleti tanács elnökét is, akit pedig az Országgyűlés választ meg a miniszterelnök javaslatára. Nos, itt aztán teljes a kuszaság, teljes az átgondolatlanság!
Ezért is lenne szükség arra, hogy a kormány ezt az előterjesztést visszavonja, mérlegelje, hogy milyen kifogások merültek fel eddig a vitában ezzel az előterjesztéssel szemben, és az esetleges átdolgozás után - még egyszer mondom, mert ennek kicsi az esélye politikai szempontok miatt -, tehát az esetleges átdolgozás után jöjjön ide, a parlament elé, és akkor lehet arról az anyagról majd érdemi vitát folytatni. Addig ez az előterjesztés mindenképpen elutasítandó.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me