DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Ne folytassunk túlságosan élénk politikai vitát, mert a túlságosan élénk politikai vita nem biztos, hogy segíti azt a folyamatot, amely folyamatban meggyőzésem szerint mindannyian érdekeltek vagyunk. Ez a kérésem. Amennyiben az ellenzéki képviselők ezt figyelembe veszik és méltányolják, azt megköszönöm, amennyiben nem, akkor az önöké is az a felelősség, ami ebből következik.
A következő, amit szeretnék ezzel kapcsolatban mondani, az, hogy természetesen nem áll fenn az az egyenes összefüggés, amit képviselő úr hozzászólásában megfogalmazott, ugyanakkor fennáll egy áttételes összefüggés: ha és amennyiben a magyar állampapírok piacán olyan mértékű növekedése lesz az állam által kibocsátott állampapírok bekerülési költségének, amely lehetséges, bár nem törvényszerű, hogy következzen a jegybanki alapkamat emeléséből, akkor nyilvánvalóan többe fog kerülni a költségvetés finanszírozása a következő évben.
Én remélem ugyanakkor azt, hogy a kormány álláspontjának megfelelően a jegybanki kamatemelés a spekuláció elhárítását szolgáló intézkedés, és nem pedig más okból megalapozott intézkedésről van szó. Ha pedig a spekulációs okot hivatott elhárítani, akkor a spekuláció elmúltával visszaállhat a kamat a normális szinte, és ezt követően nem áll fenn az a veszély, amiről képviselő úr, beszélt, azaz a jövő évi költségvetési finanszírozás a benyújtott költségvetési terveknek megfelelően történhet meg.
Köszönöm szépen, ha elgondolkoznak a kérésem. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me