GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Így igaz. Két kérdést említenék. Az egyik a minimálbér kérdése, amit oly nagyon feszegetnek, a 20 ezerről 50 ezer forintos mértékre történő emelés négy év leforgása alatt. Ha átlagosan számoljuk, akkor ez évi 7 ezer forintos nagyságrendet jelentett. Hozzáteszem, hogy ennek több mint a felét elvitte az aktuális kormányzat, tehát a haszonélvező igazából a kormányzat volt, így 3 ezer forint körüli nettóval lehetett számolni.
A kormányváltást követően a minimálbér tekintetében mintegy 16 százalékpontos nettó keresetnövekedés következett be. Szeretném jelezni, hogy ez az előbb számolt 3 ezer forintnak több mint a dupláját jeleníti meg. A 2004. esztendőben is, amikor viszonylag szorított feltételek között működik a gazdaság, akkor is 3 ezer forint nettó minimálbér-növekedéssel számolunk az OÉT ajánlása alapján is. Ebből látható, hogy hogyan és miképpen viszonyulunk a minimálbérhez.
A másik a versenyképesség, amiről sok vonatkozásban szólnak ellenzéki képviselőtársaim, és megemlítik azokat a tényezőket, amelyek vélhetően, valószínűsíthetően tényleg nem a versenyképesség fokozását hordozzák magukban, de soha egyetlenegy szót nem szólnak azokról a dolgokról, amelyek viszont mértékadó módon a versenyképességet segítik. Még az előbbi számítások alapján is kiderült, hogy a társasági nyereségadó 18-ról 16 százalékra történő csökkentése több mint 40 milliárd forintot hoz, pedig ezt még nem is mi számoltuk, hanem az ellenzéki oldal. Arról már kevesebb szó esik, hogy a befizetett iparűzési adó 25 százaléka a társasági adóból leírható; arról szintén, hogy megtörténhet a 2004. évi veszteség korlátlan ideig történő elhatárolása, és még sok minden másról beszélhetnénk. Elnök úr, köszönöm a szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me