VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy én is hozzászóljak ebben a vitában, és mielőtt vita tárgyát képezné, én magam is szeretném bejelenteni, hogy a T/5601/2056. számú módosító indítványhoz szólok hozzá. Ezt csak azért jegyzem meg, mert az előbb erről egy vita alakult ki.
Szeretném én is azzal kezdeni, hogy néhány dolgot már egészen biztosan tudunk a 2004-es költségvetésről. Az egyik ilyen tény, hogy 2004-ben az elmúlt tíz esztendő legnagyobb adóteher-növekedését fogja megélni a gazdaság, fogják megélni a vállalkozások, és fogják megélni az emberek is. Tudjuk jól, hogy ennek a költségvetésnek a bevételi oldalát alapvetően determinálja ez az adóemelés, tudjuk jól, hogy új adók lesznek, környezetterhelési díj, energiaadó, innovációs járulék, amivel a vállalkozásoknak 2004-ben kell szembesülni, és van egy regisztrációs díj is, amit igazából egy korábbi adó átkereszteléséből hoznak létre. De tudjuk jól, hogy közel 10 milliárd forinttal magasabb bevételt tervez ebből is a kormány 2004-ben. Ez sajnos drágítani fogja a vállalkozások működését.
Mindezt azért jegyzem meg, mert ez éles ellentétben áll azzal a beterjesztett anyaggal, ami azt fogalmazta meg, hogy a versenyképesség javítására van szükség a gazdaságban, a versenyképesség növelésén keresztül munkahelyek teremtésére. Kérdezem én: adóemeléssel hogyan lehet a versenyképességet javítani? Mondják el, tisztelt szocialista frakciótagok, győzzenek meg bennünket: az adóemelés vajon hogyan segíti a munkahelyek teremtését, és hogyan segíti a családok életét? Hiszen itt nemcsak új adókról van szó, hanem a “régi típusú” adók jelentős emeléséről is. Egy vállalkozónál, mondjuk, a cégautó használata egy jelentős költséget jelent, ennek az adója duplájára fog nőni jövőre, az autóhoz kötődő súlyadó mértékét 40 százalékkal növelték jövőre az önkormányzatok - önök teszik ezt lehetővé ezzel a módosítással -, és az apróbb tételekről már nem is akarok beszélni, mondjuk, a jövedéki adó változásairól, amely a dohánytermékeknél, az alkoholnál és más egyébnél jelentős terhet jelent. A bor jövedéki adója 60 százalékkal nő jövőre, erről se feledkezzünk el. Ez biztos, hogy nem segíti majd a vállalkozások munkáját.
Végül még egy adóra hadd térjek ki, az általános forgalmi adóra, amely alapvetően fogja növelni az élelmiszerek, a gyógyszerek, különböző támogatások, az utazási kedvezmények árát. Erről se feledkezzünk el! Itt már egy vita erről kibontakozott, Göndör István képviselő úr azt mondta, hogy igen, lesz áremelés - ő sem titkolja most már ezt legalább, beismeri -, komoly energiaár-emelés lesz 2004-ben, de majd kompenzálnak. Tisztelt Képviselő Úr! Számolja ki, vagy kérdezze meg a Pénzügyminisztériumtól, hogy mennyivel vár többletbevételt a költségvetés pusztán az energiatételek áfaemeléséből! Itt körülbelül 40 milliárd forintról van szó, ehelyett adnak önök vissza 3 milliárd forintot. Azt gondolom, ez a kormányzati kompenzáció töredékét tudja kielégíteni azoknak az igényeknek, amelyek a megnövekedett terhek miatt elsősorban a nyugdíjasoknál, a gyermekes családoknál fognak jelentkezni.
A másik dolog, amiről szeretnénk beszélni, az, hogy ebben a parlamentben végre először kialakult egy konszenzus abban az ügyben, hogy a kormány által beterjesztett hiány mértékét egyik frakció sem fogja növelni. Ritka pillanat, a kormánynak illett volna ezt a pillanatot megbecsülnie. Mert mi is történt a szavazás után, tisztelt képviselőtársaim? 50 milliárd forinttal megnövelték a hiány mértékét. Kedd éjszaka a bizottsági ülés azért tartott közel két óra hosszán át, mert egyszerűen ott szembesültünk azzal először, hogy a kormány által elfogadott támogatotti sor és az önök által megszavazott módosító indítványok sora 50 milliárd forinttal megnövelte a hiányt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szemléletű hiány 2004-ben 4,5 százalék fölött lesz, magasabb lesz a hiány mértéke, mint 2003-ban. Most persze lehet erre azt mondani, amit a kormány mondott, hogy az eredményszemléletű hiány majd ugyanakkora lesz, mint amivel betervezték a költségvetést, de bocsánat, ami pénzt egyszer kifizetünk, ami pénzt egyszer kiadunk, azt valahonnan finanszírozni kell, vagy bevételben adóemeléssel, vagy vagyontárgyak eladásával - a költségvetésben készül erre 2004-ben a kormány, a Szerencsejáték Rt., a Dunaferr, a Bábolna és így tovább értékesítésére -; vagy pedig az adósság, a hitelfelvétel.
(10.20)
Nézzünk szembe a tényekkel, ez bizony azt jelenti, hogy az egyébként is drámai mértékben növekvő államadósság 2004-ben tovább növekszik, ezt a pénzt bizony a piacok fogják finanszírozni a kormány számára.
Itt szeretnék arra rátérni, ami ennek a mai vitának egy különleges apropót ad, ez pedig a forint árfolyama körül kialakuló bizonytalanság, fogalmazzunk így. Először is hadd kezdjem azzal, hogy senkit nem érhetett váratlanul az, ami pénteken és péntek után történt. Az, ami a forintpiacon, nyugodtan mondhatom, a pénzpiacokon az elmúlt egy évben kialakult, egész egyszerűen elképesztő. Sorozatos kormányzati baklövések, gazdaságirányítási hibák vezettek oda, hogy a pénzpiacokon teljes a bizonytalanság, kormányzati hiteltelenségről lehet beszélni - ezt Font Sándor képviselőtársam az előbb nagyon jól megfogalmazta -, egész egyszerűen a gazdaság szereplői nem bíznak ebben a kormányban. Ezt ki kell mondani.
Nézzék meg, mi történt az elmúlt egy évben, és mi történik most! Nem elég, hogy egyébként is egyfajta kisebb válság alakul ki a forint árfolyama körül, tegnap napirend előtti hozzászólásában az államtitkár úr idecitál mindenféle sajtóhíreket, amelyek egyébként is élezik a kormány és a jegybank közötti feszültséget, és abszolúte nem használnak a forintpiacoknak, abszolúte nem használnak, államtitkár úr! Ez egy óriási hiba volt, és meggyőződésem, hogy ezek az apró tüskék, ezek az apró hibák hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a bizonytalanság ezen a piacon kialakult. (Göndör István közbeszólása.) Ezt még meg kell fejelni azzal a dologgal, hogy a pénzügyminiszter úr - ebben az időszakban Londonban tartózkodik, éppen majd New Yorkba fog továbbutazni - Londonban tesz egy olyan kijelentést, rugalmasabb árfolyam-politikát megemlítve a beszédében, ami után aztán a spekulánsok abszolúte beindulnak, mert végképp nem tudják értelmezni azt, ami Magyarországon a forint árfolyamával történik.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezt önnek kell most mondanom: az elmúlt időszakban történt a sáveltolás, amiről aztán júliusban ön is elismerte, hogy hiba volt, amiről aztán a jegybank is elismerte, hogy baklövés volt - ezt a szót használta az egyik jegybanki alelnök; a 4,4 százalékra tervezett idei költségvetés, aminél tudjuk jól, hogy a második negyedévben 2,4 százalékos növekedés, a harmadik negyedévben, most a legfrissebb adat szerint 2,9 százalékos, tehát jó, ha az éves átlagban a 3 százalékot eléri. Pótköltségvetést a mai napig nem láttunk. Önök terjesztették be azt az államháztartási törvénymódosítást, ami alapján 2002-ben és idén, 2003-ban is pótköltségvetésre lenne szükség - szó sincs erről. Önök fogadták el azt az idei költségvetést, ami kapcsán már szeptemberben teljesült az egész évre tervezett hiány mértéke. Szeptemberben a központi költségvetés hiánya 103 százalékon állt. Államtitkár Úr! Ön nem gondolja, hogy ezek a gazdaságirányítási és döntési hibák hozzájárultak ehhez a spekulációs rohamhoz? Hozzájárultak ehhez a teljes bizonytalansághoz? (Tállai András: Nem, a Fidesz! - Dr. Veres János Tállai András felé: Sikerült kimondani! - Tállai András: Az Orbán-kormány!)
Nos, azt gondolom, hogy elég kritikus időszakban vagyunk, és ha ez az alapkamat-emelés nem fog változni hamarosan, akkor az a költségvetés, amit önök beterjesztettek, teljesen az alapját veszti. A mostani számítások szerint a forint- és devizaadósság többlet kamatterhe 2004-ben 80-100 milliárd forintos lehet, ha ez az alapkamatszint marad. Államtitkár úr, ez azt jelenti, hogy amit önök a Postabankon nyertek, amit bevételként beszedtek egy állami vagyon értékesítésekor, azt a másik oldalon most kidobták. Ennyi pénzt vesztett a központi költségvetés, ennyi pénzt vesztett az állam, az ország, és sajnos minden adófizető ezzel a hiteltelenséggel, ezzel a bizonytalansággal.
Úgyhogy én is csak azt tudom itt megfogalmazni, hogy szükség volna arra, hogy ezeket a számokat önök most újraértékeljék, szükség volna arra, hogy az egész költségvetés kiadási oldalát tételesen átnézzék. Nem olyan módon, ahogy eddig tették, hogy jelentős mértékben elvettek bíróságoktól, ügyészségtől, FVM-től, Honvédelmi Minisztériumtól, és más tárcáknál is jelentős megkurtítást hajtottak végre, ennél sokkal komolyabb a probléma. Itt olyan tételek jelentkeztek időközben, amelyek teljes egészében felboríthatják ennek a költségvetésnek a 2004-re tervezett számait.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me