DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény annál többet érdemel, mint ahányan most részt veszünk ennek a vitáján, hiszen valóban egy alapintézmény, a pénzügyi rendszer és a gazdaság egy olyan intézményéről van szó, amely függetlenségének kérdése láthatóan az előző felszólalásokban is fontos értelmezési, szakmai értelmezési kérdéseket vet fel.
Horváth János képviselő úrnak a másik módosító javaslatához kapcsolódóan szeretnék szólni, amely a 2. §-hoz kapcsolódik, de az eredeti törvény 4. § (1), (2) bekezdése, amely a Nemzeti Bank monetáris tanácsának a helyzetét, illetve annak hatáskörét próbálja meg pontosítani, meghatározni. A vita során is, amely a költségvetési bizottságban lezajlott, világossá vált, hogy még a kormány részéről, de a képviselők részéről sem egyformán értelmezték ezt a helyzetet, hiszen valójában a monetáris tanács meghatározza és a Nemzeti Bank valósítja meg teljes szervezetével a monetáris politikát.
Erre vonatkozóan azért fontos erről szólni, mert a Fidesz szerint több olyan kérdéskörben az eredeti törvénymódosítás, amelyet a kormány nyújtott be, további bizonytalanságokat, pontatlanságokat és szerintem tévedéseket helyez el a törvény módosításában; a parlamenti vita és a bizottsági vita során is kiderült, hogy az Európai Unióval nem is voltak egyeztetve ezek a módosítások, ez nem az Állami Számvevőszék, nem az Európai Unió vagy éppen az Alkotmánybíróságnak az észrevételeiből ered, ezért azt módosításokkal nehéz javítani. Ezért érdemes hozzátenni, hogy mely pontok azok, amelyek egyértelműen - a Fidesz, amennyiben ezt a törvénymódosítást el fogja utasítani - ezt a függetlenséget veszélyeztetik. Ennek a függetlenségnek a mai helyzetben teremti egy olyan bizalmi kérdéskörét, amely vitatott helyzetbe hozhatja a Nemzeti Banknak a jövőbeli néhány hónapját, amikor egyébként is látjuk, hogy napról napra kényes helyzetben van a monetáris tanács és a Nemzeti Bank is, amikor a monetáris politikával, de azon belül is az árfolyam-politikával kapcsolatos lépéseit, döntéseit hozza meg.
Itt különösen érdemes kiemelni a törvénymódosítás 11. §-át, amely a monetáris tanács tagjai felmentésének körülményeit taglalja. Ez több szempontból értelmezhetetlen és pontatlan megfogalmazásokat jelez, de mindenféleképpen arra alkalmas lesz, hogy a rosszul szereplő... - a kormány szempontjából vagy a felügyelőbizottság, amelyben a kormányzat tagjai többségben vannak, alkalmat adhat arra, hogy a monetáris tanács tagjait befolyásolja, fenyegetését kifejezze. A 12. § is ezt támasztja alá, amely szintén, azt gondolom, alapjaiban sem elfogadható, hiszen a felügyelőbizottságnak egy további ellenőrzési pontot teremt meg ez a módosítás, de valójában a felügyelőbizottság létéről mi azt gondoljuk, hogy helytelen. Ma sokkal helyesebb lenne, különösen amikor ilyen bizalmi válságban van a magyar gazdaság és szereplőinek megítélése, az egy fontos jelzés lenne, ha a felügyelőbizottság megszüntetéséről gondolkodna a parlament és a kormányzat, és pont ellenkezőleg, mint hogy további hatáskört kíván adni.
Harmadrészben pedig, ez már csak jelzés, ami a 15. §-ban jelenik meg, a törvény 65. §-ához kapcsolódik, amely a kormány kezébe helyezi az osztalékfizetéssel kapcsolatos döntést. Nem a parlament fog dönteni, ahogy eddig szabályozta a megfelelő formulán keresztül, hanem a költségvetés mindenkori kiszámíthatósága érdekében, ahogy ez az indoklásban is olvasható, gyakorlatilag a pénzt, a szabad forrásokat elvonhatja a Nemzeti Banktól, szűkítve annak mozgásterét, gazdálkodásának a szabadságát, a jövőbeli évekre való felkészülést.
Tehát összegezve, határozottan szeretném jelezni, hogy ezt a három pontot nem támogatjuk, viszont figyelmébe ajánljuk a kormánynak, hogy pont a pontos, egyértelmű beszéd érdekében dr. Horváth János képviselő 2. módosító javaslatának további értelmezésére keressük a közös megoldást. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me