DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Horváth János képviselőtársam mondandójához egy ponton kapcsolódnék, ahol egyébként vele is vitázom, és ezt is normálisnak tekintem. A költségvetési bizottsági ülésen is elmondtam azt, hogy ha azt nézzük, hogy a Magyar Nemzeti Banknak adhat-e valaki utasításokat, akkor csak az Európai Központi Bankban találhatjuk meg ezt a szereplőt, aki ezeket az utasításokat adhatja.
Horváth képviselő úrnak igaza van, hogy ez nem egy direkt alá- és fölérendeltség, tehát szó nincs arról, hogy az Európai Központi Banknak, mondjuk, olyan lenne a jogállása, hogy minden helyzetben utasítani tudná a tagállami bankokat. Az Európai Központi Bankot a tagállami bankok, a tagállamok nemzeti bankjai hozzák létre, ezért az ő logikájában neki igaza van, amikor azt mondja, hogy egyfajta sajátos társulási viszonyban vannak egymással, hiszen az Európai Központi Bank és a tagállami bankok alkotják együtt a központi bankok európai rendszerét. Azonban, ha a szerződés szövegét megnézem, és azt gondolom, hogy a szerződés szövege egyértelműen eldönti azt, hogy társulási viszony ide vagy oda, van-e utasítási joga az Európai Központi Banknak, akkor azt kell mondanom, hogy a maastrichti szerződés módosítása során egy jegyzőkönyvet csatoltak a szerződéshez.
(18.10)
Ez a szerződésnek része, és ez a következők szerint szól. Ez a jegyzőkönyv egyébként a központi bankok európai rendszeréről és az Európai Központi Bank alapszabályáról szól. Ennek 14. pontja és annak is a 3. tétele a következők szerint fogalmaz: a nemzeti központi bankok szerves részét képezik a központi bankok európai rendszerének, és az Európai Központi Bank iránymutatása, illetve utasításai szerint folytatják tevékenységüket. Tehát, ha a szerződés szövegét hűen veszem, akkor azt kell mondanom, hogy az én felfogásom szerint ebben az utasítási jog is benne foglaltatik.
Nekem nem ezzel van gondom, hanem a beterjesztett törvényszakasz 1. §-ával. Abban én azt látom, hogy a beterjesztő egy kalap alá veszi az Európai Központi Bankot az Európai Unió más intézményeivel vagy szerveivel, és felfogásom szerint a szerződést áttanulmányozva nem alapozható meg ez az állítás. A szerződésnek, az Európai Közösség szerződésének 4. cikke 1. pontja sorolja fel az Európai Közösség intézményeit az Európai Parlamenttől a számvevőszékig. Azt is hozzáteszem, hogy az intézmény és a szervezet szót a szerződés is felváltva használja. Ennek a 4. cikknek a 2. bekezdése sorolja fel az előbb említett fő szervek mellett a mellékszerveket. Ilyet kettőt ismer: a Regionális Szociális Bizottságot és a Régiók Bizottságát, és mindaz, ami utána jön, azt már nem a 4. szakaszban szabályozza, hanem egy új szakaszban, a 4/a szakaszban és a 4/b szakaszban.
A 4/a szakasz szól az Európai Központi Bankról és az európai bankok rendszeréről. Az Európai Központi Bank oly nagy fokú függetlenséget élvez az európai intézményektől, hogy nem tekinthető a szó klasszikus értelmében véve európai intézménynek. Nyilvánvalóan kapcsolódik az európai intézményekhez, a szerződés szabályozza, hogy hol érintkezik a Parlamenttel, a Tanáccsal és a többi intézménnyel, tankönyveket is tudnék idézni, itt van előttem a megfelelő tankönyv, nincs ennek még igazi terminológiája, de egyértelműen az a helyes következtetés, hogy ez nem egy olyan intézmény, ami besorolható a többi intézmény közé. Ennek egy sajátos jogállása van, ez csak érintkezik az Európai Unió intézményeivel.
Ezért azt javaslom tisztelt kormánypárti képviselőtársaimnak, hogy az a kapcsolódó módosító indítvány, amelyet Horváth Jánossal és a szocialisták közül Gőgös képviselő úrral nyújtottunk be közösen, feloldaná ezt a problémát, mert csak egy szórendet kellene megcserélni az 1. szakaszban, ami után teljesen világos lenne mindenki számára, hogy az Európai Központi Banknak ez a sajátos jogállása, ez a nagyon nagy függetlensége, szemben más európai intézménnyel, ebben a törvényszakaszban is értelmezhető lenne.
Ez nemcsak egy formai kérdés, amiről én beszélek, hanem egy lényegi kérdés. Azért lényegi kérdés, mert én elismerem azt, hogy ettől a sajátos jogállású egyéb szervezettől még az utasításokat is el kell fogadnia a magyar központi banknak, ezért fontos, hogy érzékeltessük, hogy ez nem az Európai Unió intézményeinek egyike, amelyeknek egyébként egyiknek sincs lehetősége arra, hogy nemzeti bankokat utasítson, vagy ne adj' isten, iránymutatásokkal ellásson. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me