DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi törvény módosításáról szóló javaslathoz én tisztelettel benyújtottam három módosítót, az igen tisztelt képviselőtársaim számára ez elérhető, nekem is itt van a kezemben egy példánya.
Javaslataim szándéka, célja az, hogy tisztázzanak bizonyos meghatározásokat, hiszen olyan intézményről van szó - a Magyar Nemzeti Bank, a jegybank, a központi bank, különböző jó nevek léteznek erre az intézményre -, aminek a működése valóban igen fontos, annak is látja, úgy is látja a világ. Tehát jó, ha a szavak pontosan azt jelentik, ami a szándék, és mást nem is jelenthetnek. Hiszen törvények hozatala és törvények alkalmazása; bizony tudjuk, tele van a világ azzal, hogy a törvény alkalmazói néha mást olvasnak ki belőle, mint amit a törvényalkotó szándékozott. Tele van az irodalom, magam hányszor találkoztam vele, és nyilván mások is, amikor vagy a bíró, vagy egy egyeztetéskor visszamennek és kívánják megtudni, mi is volt a törvényalkotó szándéka.
Tisztelt Országgyűlés! Az első javaslat, módosítás, amit én tisztelettel benyújtok, az egy kiegészítés, arról szól - és olvasom azt a szöveget, amit én javasolok -: “A Magyar Nemzeti Bank a monetáris politikát az optimális árstabilitás, munkanélküliség és gazdasági növekedés érdekében az Európai Központi Bankkal egyetértésben folytatja.” Ez volt a szöveg. Ezt módosítja azt az előterjesztő által érkezett szöveget, amely azt mondja, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem fogadhat el utasítást sehonnan sem, kormányoktól - és most olvasom -, “az Európai Központi Bank kivételével”.
Ezt az öt szót kérem én tisztelettel kiiktatni, és ehelyett azt mondani, hogy nem fogad el senkitől utasítást, az Európai Központi Bankkal a Magyar Nemzeti Bank nem utasításkapás és utasításadás viszonylatában van, hanem társulásban. Az Európai Központi Bankkal együtt állapítják meg a nemzeti bankok a monetáris politikát. A francia meg a német, meg a dán, meg a belga, a többi huszon-valamennyi, és a Magyar Nemzeti Bank része ennek a társulásnak, és együttesen végzik a monetáris politikát.
Ez a törvény nem írja le a folyamatot, hogy hogyan is ülnek körül egy asztalt, és kinek mennyi súlya van, és hogyan történik ez. Ha kellene, szívesen magam is adnék tanácsot abban, hogy intézmények hogy szoktak ilyet kidolgozni, és nyilván ki fogják dolgozni. Én most itt a princípiumot hangoztatom, azt, hogy társulási viszony van, és nem utasítás. A Magyar Nemzeti Bank nem fogad és nem kap ukázt valahonnan.
A második módosítóm valóban szavak pontosítása, amikor azt javasolom, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa határozza meg és valósítja meg a monetáris politikát. Itt a monetáris tanács - két szó beszúrását javasolom azzal a szándékkal, mert ez pontosabb. Mert a Magyar Nemzeti Banknak mint egy jogi intézménynek van egy igazgatósága, és az hozza a bankra vonatkozó döntéseket; tehát, hogy mi történik az épülettel meg a személyzettel, meg a vagyonnal, meg mindennel. De nem az az intézmény hozza a döntéseket, hanem, hogy mondjam, az az alintézménye - ezt a szót használom -, nevezetesen a monetáris tanács, része a Magyar Nemzeti Banknak, egy egész különleges része, de az hozza ezt a döntést.
A harmadik módosítóm, igen tisztelt Ház, arra vonatkozik, hogy az Állami Számvevőszék hogyan is viszonyul a jegybankhoz, és itt az általam javasolt szöveg három sor, engedtessék meg, hogy olvassam. “Az Állami Számvevőszék hatásköre kiterjed az MNB működésének és gazdálkodásának egészére, beleértve azok hatását az MNB vagyonára, jövedelmére és eredményeire, kivéve a monetáris politika gyakorlásának hatásait és következményeit.” Itt azt kívánom hangoztatni, és arra gondolok, hogy az alkalmazás során a jövőben, akik ezzel foglalkoznak, javukra lesz azt tudni, az ÁSZ-t és mindenki mást tudni, hogy a felelőssége az Állami Számvevőszéknek a teljes vizsgálat, de azt ne vizsgálja, és azért nem felelős, hogy a monetáris politika következményeképpen gazdagabb vagy szegényebb lesz a Magyar Nemzeti Bank. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Azt hiszem, elnök asszony, eléggé részleteztem. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me