DR. GURMAI ZITA

Full text search

DR. GURMAI ZITA
DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Miniszter asszony beszédére reagálva két gondolat fogalmazódott meg bennem. Természetesen mi is tudjuk, hogy a Fehér Szalag nemzetközi mozgalmat annak idején férfiak alapították Kanadában, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Magyarországon ennek az ügynek a zászlóvivői, harcosai elsődlegesen a nők és a női civil szervezetek.
Üdvözöljük a mozgalom elindítását, és őszintén reméljük, hogy a közeljövőben a parlament tájékoztatást kap a kormányhivatal és az egyéb kijelölt szervek által megtett intézkedésekről. Szeretném felhívni a tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a nők elleni és a családon belül elkövetett erőszak ügye az egyesült Európa közös ügye.
(8.10)
November 25-e a nők elleni erőszak világnapja volt, erről az Európai Parlament, az Európai Szocialisták Pártja is megemlékezett. Az erőszak megnyilvánulása többnyire zárt ajtók mögött, a magánszféra keretein belül történik, mégsem állíthatjuk azt, hogy magánügy lenne. Az Európai Unió elismeri és támogatja az emberi jogokat, és hozzájárul az erőszak valamennyi formájának kiküszöböléséhez. 1997-ben az Európai Parlament elutasította a nők elleni erőszakot, és a zéró tolerancia elvét hangoztatta és hangoztatja ma is. Olyan határozat született, amelynek keretében az Európai Bizottság kampányt indított abból a célból, hogy az európai közvélemény figyelmét felhívja a problémára, és megoldási módokat találjanak a családon belül elkövetett erőszak megfékezésére. A megelőzést helyezték a középpontba.
Ebben a szellemben született határozati javaslat a női jogok bizottságában a nők emberi jogainak megsértéséről. A határozati javaslat arra ösztönzi a tagországokat, hogy teljes támogatottságukról biztosítsák a jelenlegi és a jövőbeni európai uniós intézkedéseket annak érdekében, hogy sikeres lehessen a küzdelem ezen a területen. Bízom abban, hogy ez itthon is sikerülni fog, bár némi késésben vagyunk. Hiszem azt, hogy a nők elleni erőszakkal szemben, ahhoz, hogy ennek a szelleme áthassa a tárgyalásainkat és intézkedéseinket, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a két- és többoldalú megállapodásokra egyaránt.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me