DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! November végén emlékezünk meg a nők elleni erőszak áldozatairól. A világ sok pontján, így Budapesten is november 25-én kezdődik az a tizenhat napon át tartó kampány és megemlékezés, amelynek során sok nő és férfi emeli fel a szavát a nők elleni erőszak ellen. Sokan még nem tudják, hogy a nők elleni erőszak része a feleségbántalmazás, a testi, lelki és szóbeli erőszak, a lányokat és nőket érő szexuális zaklatás, a prostitúcióra kényszerítés, és a nők üzletszerű használata és kereskedelme. A családon belüli erőszak 90 százalékát nők szenvedik el.
A Fehér Szalag-mozgalom a világ legfontosabb, férfiak által kezdeményezett kampánya a nők elleni erőszak leküzdésére. 1989-ben következett be egy kanadai gimnáziumban, hogy egy férfi lemészárolt tizennégy diáklányt, és akkor határozta el néhány kanadai férfi, hogy mozgalmat indít. Ebből a mozgalomból azóta világméretű nemzetközi mozgalom lett, amelynek nagyon sokan álltak az élére, és tizenhat napon keresztül akciókat indítanak a nők elleni erőszak ellen.
1991 óta fehér szalagot visel minden férfi, aki tudatosan szembeszáll a nők elleni erőszakkal. A fehér szalag jelkép: személyes elkötelezettségről ad tanúbizonyságot, arról, hogy a viselője soha nem fog nő ellen erőszakos cselekményt végrehajtani, hogy ő maga soha nem keres mentséget más férfi számára, aki nő ellen követett el erőszakot, és sohasem hallgat az ilyen cselekedetekről. A fehér szalag viselői egy békés, a nők és a férfiak közötti tényleges egyenjogúságon alapuló társadalom kialakulását tekintik a céljuknak.
Felhívjuk azokat a férfiakat, fiatalokat, felnőtteket, hogy hordjanak a kabátjukon fehér szalagot, láthassa mindenki az utcán, a köztereken, a magánéletükben, a közéletben, ahol csak megfordulnak, hogy ellenzik az erőszak minden megnyilvánulási formáját. Kérjük az országgyűlési képviselőket, hogy ők maguk is tűzzék ki a fehér szalagot; köszönöm azoknak, akik ezt a tegnapi plenáris ülésen megtették. Kérjük a civil szervezeteket, a vállalatok felelős vezetőit, hogy járuljanak hozzá politikai és szervezeti döntéseikkel, pénzzel, önkéntes munkával, minden lehetséges módon, hogy a bántalmazott vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők támogatásával foglalkozó szervezeteket segítsék a munkájukban.
Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal ez évben december közepén adja át az első krízisközpontot, amely a bántalmazott nők, gyermekek és valamennyi, erőszakot elszenvedett áldozat védelmét szolgálja. Olyan komplex intézményt nyújt, amely egyszerre mentális, szociális: segítséget és a visszavezető utat kínál a munka világába, hiszen ezek a bántalmazott emberek nagyon gyakran minden önbecsülésüket elveszítve, elszigetelődve, segítség nélkül élnek, nem tudnak sem munkát vállalni, sem a napi életüket normális mederben folytatni.
A magyar államot nemzetközi egyezmények sora kötelezi arra, hogy álljanak ki a nők elleni erőszak ellen. Az ENSZ nőjogi egyezménye, a CEDAW, a nők IV. világkonferenciáján elfogadott pekingi nyilatkozat, a prostituáltak kizsákmányolóit üldöző New York-i egyezmény, az Európa Tanács által elfogadott határozatok, a nők elleni erőszak és a nőkereskedelem ellen szóló Európa tanácsi határozatok mind arra kötelezik Magyarországot, együtt egyébként a csatlakozásra váró országokkal, hogy tegyenek meg mindent az erőszak ellen.
A nők elleni erőszak mindannyiunk ügye, nem tűrhetjük el szótlanul, nem fordulhatunk el tőle. Még egyszer köszönöm azoknak, akik feltűzték a fehér szalagot, és kérem azokat, akik jelen vannak, hogy ezt ugyancsak tegyék meg.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok és az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me