GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Én magam az egyetlen olyan országgyűlési képviselő vagyok, aki a szombati napon kint volt a „néma tanúk” tüntetésen, amelyet civil szervezetek kezdeményeztek azért, hogy megemlékezzenek a családon belüli erőszak áldozatairól, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a családon belüli erőszak veszélyeire.
A tavalyi évben sem voltunk túl sokan, ha jól emlékszem, akkor velem együtt talán három országgyűlési képviselő volt ezen a tüntetésen. A helyzet az, hogy miniszter asszonynak igaza van, nagyon sokan tagadják e társadalmi probléma létét, lévén szó egy olyan kérdésről, amellyel, a legtöbben talán azt gondolják, jobb, ha nem is nézünk szembe, jobb, ha úgy teszünk, mintha nem létezne családon belüli erőszak. Mások bagatellizálják a családon belüli erőszak jelentőségét, és azzal érvelnek, hogy bizony vannak férfiáldozatai is a családon belüli erőszaknak.
Én meghallgathattam ezen a szombati tüntetésen az ott a civil szervezetek nevében felszólaló hölgy szónokot, aki elmondta azt, hogy bizony vannak férfiáldozatok: őket a legtöbb esetben saját férfi rokonaik verik vagy ölik meg, vagy azok a nő hozzátartozók bántalmazzák, illetve ölik meg őket, akiket éveken keresztül súlyos rettegésben tartanak, és súlyos fizikai bántalmazásban részesítenek. A helyzet tehát az, hogy olyan problémáról van szó, amellyel mindenképpen szembe kell néznünk, és férfiként azt gondolom, hogy ez elsősorban a férfitársadalom feladata és kötelessége.
Miniszter asszony említette a kanadai példát, hogy kanadai férfiak kezdeményezték ezt a mozgalmat. Ezt egészítsük ki azzal, hogy a kanadai kormány volt az, amelyik úgy döntött, hogy ezt a bizonyos napot a nők elleni erőszak emléknapjává teszi, tehát a férfitársadalom és a politikustársadalom kötelessége szembenézni ezzel a súlyos társadalmi problémával, és megtenni mindent ez ellen, hogy minden nő biztonságban élhessen a családjában is Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me